Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pitanje zastupljenosti žena u institucijama, poput akademija nauka, aktuelizovala je nedavo održana skupština SANU, koja od izabrala novih 12 redovnih i 13 dopisnih članova, među kojima nijednu žene, iako ih je predloženo je 12.

I površan pogled da zvanične internet strane svih akademije nauka zemalja bivše Jugoslavije, pokazuje da je stanje govoto svuda isto i da imaju relativno mali broj žena u svojim redovima.

Trenutno SANU broji 132 člana (ne računajući inostrane), od toga 100 redovnih i 32 dopisna, među kojima je ukupno 15 žena, dok, primera radi, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, među 134 redovna člana i 112 dopisnih ima 22 članice.

U redovima Crnogorske akademije nauka i umetnosti, od ukupno 32 redovna člana svega su tri žene, ali nema ni jedne među sedam dopisnih i 26 inostrana člana.

Slična situacija je u makedonskoj akademiji, među kojima su, od 35 redovnih i dopisnih članova, četiri dame.

U Akademiji nauka i umjetnosti BiH među 34 redovnih članova je sedam žena, a jedna među 11 dopisnih, dok Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske ima dve žene među 20 redovnih akademika u radnom sastavu, i nijednu među šest dopisnih, te dve članice među 41 inostranih.
Slovenska akademija znanosti i umetnosti takođe ne odudara od opšte slike u regionu, pa su tako u njenim redovima, od 70 redovnih članova, samo četiri žene, a od 81 dopisnih njih dve.

Izvršni odbor SANU se, povodom reakcija u javnosti oko izbora koji je zaobišao sve predložene kandidatkinje, oglasio saopštenjem u kom su naveli da su tokom izbornog postupka ukazivali članstvu Akademije da žene nisu u dovoljnoj meri zastupljene, ali i da nove članove biraju „isključivo sami članovi SANU, na čiji individualni čin glasanja i izbora niko ne može da utiče i za koji sami snose odgovornost“.

Za članstvo u SANU, odeljenja su predložila 12 kandidatkinja – najviše Odeljenje istorisjkih nauka – ukupno četiri.

Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenje umetnosti, hemijskih i bioloških nauka, Odeljenje medicinskih nauka, predložili su po jednu kandidatkinu, a Odeljenje tehničkih, kao i društvenih nauka po dve.

Bonus video – Žene (ne) mogu u SANU?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar