Foto: NOVA S

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon juče je proslavio 65. rođendan, a istog dana otišao i na desetodnevni godišnji odmor. Kako saznajemo, on će se, u skladu sa preporukama koje je ranije slao odmarati u Srbiji.

U službi za odnose sa medijima pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda rečeno nam je da je Kon otišao na odmor i da medijima neće biti na raspolaganju narednih 10 dana.

„U Srbiji je ali nećemo vam reći gde je“, kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Doktoru Konu smo porukom postavili pitanje – da li to što je otišao na odmor znači da je epidemiološka situacija, upkos svakodnevnim novim slučajevima novozaraženih, stabilna i bezbedna, ali odgovor nismo dobili.

Još u aprilu Kon je rekao da je bolje ostati u svojoj zemlji i toga se, po svemu sudeći pridržava.

„U skladu sa ukupnom epidemiološkom situacijom dajemo odgovorne preporuke zasnovane na onome što sada znamo. Ja lično sam govorio – uvek je bolje biti u svojoj zemlji i ne dobiti neku infekciju ovakvog tipa u tuđoj zemlji. Ja lično neću ići, a putujem uvek. Putovaću i sada u okviru Srbije, zbog toga što se ovde osećam bezbednije i sigurnije“, rekao je ranije član Kriznog štaba.

#related-news_1

Neposredno pred odlazak na odmor Kon je za list Blic rekao da ga u Srbiji i dalje traje epidemija virusa kovid-19 i da bi određene mere mogle da se vrate, poput zabrane javnog okupljanja.

On smatra da ako i dođe do drugog talasa, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Ipak, on je poručio i da ga pomalo zabrinjava porast broja zaraženih, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

“Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili”, rekao je Kon.

 

Prema njegovim rečima, Srbija je u fazi smirivanja, ali ističe da su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

Nadamo se će po završetku Konovog odmora epidemiološka slika i podaci o broju zaraženih biti takvi da nećemo morati da postavljamo novinarska pitanja o novim, oštrijim merama zaštite od korone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare