Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se povlači odluka Vlade o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva. Kako je objasnila, to se radi na izričitu molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U uredbi vlade, koja će biti ukinuta, piše da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

Brnabić je, gostujući na RTS-u, rekla da je cilj uredbe bio da se obezbedi pravovremeno informisanje građana, ali da se ona ukida kako se ne bi govorilo o ukidanju slobode medija i cenzuri i da se ne bi davao izgovor za takve konstatacije.

„Moja je glupost i krivica što smo ovu uredbu doneli“, rekla je Brnabić i dodala da je trebalo bolje objasniti zbog čega se to čini.

Ona je dodala a joj je krivo zbog toga što je ova uredba bacila senku na sve dobro što je urađeno.

„Ukidamo ovo i idemo dalje“, rekla je Brnabić.

Podsetimo, novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno je u sredu uveče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, „objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede“.

Naša novinarka je Kliničkom centru Vojvodine odgovorila efektnom porukom: Odričem se obroka u pritvoru!

Na privođenje Ane Lalić usledile su burne reakcije javnosti, a o tome čitajte u posebnom tekstu.

Naš kolumnista Ranko Pivljanin postavio je jednostavno pitanje vlastima: Zašto ste uhapsili Anu?