Ana Brnabić Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Otvaranje Laboratorije za testiranje uzoraka na koronavirus "Vatreno oko" u Nišu omogućiće još veći obuhvat testiranja što će pomoći da iz ovog talasa epidemije koronavirusa izađemo mnogo otporniji i jači i da se bolje pripremimo za situaciju na jesen, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon otvaranja rekla da je ova laboratorija, pored laboratorije u Beogradu, jedina takve vrste u regionu i da je izgrađena u rekordnom roku, za tri meseca.

Zadovoljna sam zbog toga i ponosna, rekla je Brnabić i zahvalila partnerima iz Kine na pomoći i donaciji opreme.

Vlada Srbije opredelila je za te namene 3, 5 miliona evra, a kineska kompanija Ziđin 500.000 evra.

Ona je rekla da su kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj koronavirusa pojavio u Srbiji je povećani 20 puta i da je do sada obrađeno 650.000 uzoraka.

Brnabić je kao primer navela da tokom jednog dana u julu bilo više testiranih PCR metodnom nego u martu.

Tu se ne zaustavljamo, nastavaljamo sa unapređenjem kapaciteta to je ključna stvar u borbi protiv ovakvog virusa, rekla je Brnabić.

„Mislim da ćemo iz ovog pika, talasa izaći još mnogo otprniji i snažniji nego u maju“, rekla je ona i dodala da je važno da svako preuzme ličnu odgovornost što se tiče discipline i kako bi bili mnogo jači i spremniji bili za jesen.

Rekla je i da imamo stabilnu šituaciju zahvaljući povećanom obimu testiranja, disciplini i angažovanju zdravstvenih radnika.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je svima što je u tako kratkom roku u Nišu izgrađena jedna potpuno nova laboratorija „Vatreno oko“ za testiranje uzoraka na virus korona i poručila da je to primer kako se Kina i Srbija zajedno bore protiv Kovid-19.

Foto: FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ – bk

Ona je novinarima rekla da je ta laboratorija jedan novi rezultat u saradnji Kine i Srbije u oblasti zdravstva i novih tehnologija.

Čen Bo kaže da kineske kompanije u Srbiji aktivno učestvuju u borbi protiv virusa, te da se tako zajedno bore zajedno sa srpskim prijateljima trude za ekonomski oporavak.

„Uverena sam da će naše čelično prijateljstvo biti još čvršće, a naša saradnja u svim oblastima postizaće još više rezultata“, rekla je ambasadorka.

Izrazila je zadovoljstvo što je sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom prisustvovala otvaranju laboratorije u Nišu.

Izgradnja laboratorije „Vatreno oko“ u Nišu počela je 28. aprila, Vlada Srbije je uložila oko 3,5 miliona evra, a 500.000 evra doniralao je Ziđin.

Laboratorija u Nišu će sa radom početi sutra, kada će biti testirani prvi uzorci.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar