Brnabić: Radićemo na sistemskom rešenju za frilensere

Društvo 18. jan. 202119:30
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na sastanku sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu, da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za te kategorije ljudi, ali da ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene.

Dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije, i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem „stana na dan“, treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Brnabić je podsetila da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju vlastitih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja, saopštila je Vlada Srbije.

Ona je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Cilj vlade je, prema rečima Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

Komentari

Vaš komentar