Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Imunolog Srđa Janković izjavio je da će na sutrašnjoj sedici Kriznog štaba sigurno biti reči o povratku naših građana iz inostranstva za praznike, a najavio je i mogućnost njihovog testiranja prilikom ulaska u zemlju.

„Potrebna je kontrola da ulazak naših državljana iz inostranstva ne bi pogoršao situaciju“, rekao je Janković za RTS.

Na pitanje da li će biti PCR testova ili karantina za srpske državljane koji ulaze u zemlju iz inostranstva, on je odgovorio da ta mogućnost ostaje otvorena.

„Epidemiološki nadzor ostaje – prijava i praćanje kontakata. Moguće je i testiranje naših državljana. Teško je oceniti kako će se ljudi postaviti u toj situaciji, iako praznici jesu vreme kada se intenzivno putuje“, rekao je Janković.

On je apelovao da se smanje kontakti u narednom periodu, kako u domaćinstvima, tako i u restoranima.

„Kao lekar moram da kažem da je situacija takva da sve praznike koji su povod za okupljanja i veselja moramo da smanjimo. Treba ih slaviti u porodičnom okruženju. Dakle, ne cele rodbine, nego samo članova domaćinstva“, rekao je on.

Na pitanje možemo li očekivati poboljštanje situacije do Nove godine, Janković odgovara:

„Ako se mere poštuju, onda možemo osetiti poboljšanje. Moramo sprečiti sva okupljanja osim onih nasušnih“, rekao je imunolog.

A da li smo ove nedelje u „piku talasa“?

„Mislim da se previše polemiše o toj reči. Da li je ovo vrhunac ili zaravnanje visoravni – da li je to alpski vrh ili pešterska visoravan – tek ćemo da vidimo.

pidemija nije tako očigledna kao požar, ali je dinamika slična. Ako izgori deo grada, da li treba da se ceo taj deo grada stavi pod kontrolu? Zašto vatrogasce zovete i kada gori samo zavesa? Zato što može da izgori ceo grad“, upozorio je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar