Ana Brnabić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara održala je danas redovan sastatanak, kom je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Na početku sastanka Branbić je rekla da Radna grupa ima dobre rezultate i incijative i da se ispostavila kao dobar format za dijalog.

Zamenik republičkog javnog tužioca izneo je informacije o aktuelnim predmetima u vezi sa novinarima i rekao da su u novembru formirana četiri nova predmeta, a od januara do kraja novembra ove godina 71 predmet, od kojih je kod 22 utvrđeno da ne postoji krivično delo.

Svi učenici složili su se da je od izuzetne važnosti da MUP i Tužilaštvo brzo reaguju.

Što se konkretnih slučajeva tiče, Stamenković je istakao značaj donošenja osuđujuće presude protiv četvrtog okrivljenog u slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

U predmetu novinarke Jelene Zorić očekuje se da pretres bude održan do kraja meseca, a u predmetu Snežane Čongradin podneta je krivična prijava.

Istaknuta je i presuda koja je doneta protiv troje okrivljenih za napad na novinara Daška Milinovića.

U predmetu novinara Marka Vidojkovića doneta je presuda protiv okrivljenog na koju je tužilaštvo najavilo žalbu, dok je u predmetu novinara Vidojkovića i Kulačina u toku sklapanje sporazuma sa osumnjičenim o priznanju krivice.

Konstatovano je da je SOS telefon u proteklom mesecu zvonio više od 20 puta, a da je najveći deo poziva bio u vezi sa izveštavanja sa protesta.

Zaključeno je da novinarima nedostaje obuka za izveštavanje sa protesta i sa vanrednih ili kriznih situacija generalno.

Učesnici sastanka saglasni su da bi organizacija takvih obuka trebalo da bude jedan od prioriteta u narednoj godini i da bi trebalo da uključuje i obuku za novinare i obuku za pripadnike policije o postupanju prema novinarima koji izveštavaju sa vanrednih događaja.

PROČITAJTE JOŠ

Razgovaralo se i o krivičnim prijavama protiv novinara, a predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bekir Dudić obavestio je učesnike sastanka da je MUP povukao prekršajne postupke protiv svih lica za koje je utvrđeno da su novinari.

Na sastanku je bilo reči i o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika. Deo medijskih i novinarskih udruženja tražila su da se izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje je izradilo Ministarstvo pravde, a na osnovu analize prof dr Zorana Stojanovića i uz podršku Misije OEBS u Srbiji, povuku iz procedure i da se dalje razmatraju u narednom periodu, kada se bude radila šira izmena Krivičnog zakonika.

Premijerka Brnabić posebno je istakla da je bezbednost novinara i dalje najveći prioritet, bez obzira na promenu Krivičnog zakonika.

Dogovoreno je da predložene dopune Zakona o javnom redu i miru, a koje se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao i sankcionisanje nepoželjnog ponašanja na mrežama, budu deo javne rasprave.

Sledeći sastanak Radne grupe biće održan u januaru sledeće godine.

„Predsednica vlade Ana Brnabić zamolila je da se za sledeći sastanak pripremi informacija o takozvanim ”SLAPP” tužbama kako bi se svi upoznali sa ovim pitanjem. Takođe, predloženo je da se za sledeći sastanak, koji će biti održan u januaru sledeće godine, pripremi informacija o bezbednosti novinara u zemljama članicama EU, u saradnji sa predstavnicima Misije OEBS i Delegacije EU u Srbiji. Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS, Delegacije EU u Srbiji, Fondacije Konrad Adenauer i Ambasade Kanade“, navodi se u saopštenju za medije.

BONUS VIDEO: Željko Bodrožić: Novinari moraju da oslobode redakcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare