Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) apelovali su danas na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da omoguće rad novinarima i novinarkama koji izveštavaju u najavljenim protestima i blokadama ulica.

Uloga novinara i novinarki u svakom društvu je da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja, a ovo često znači i događaje koji su visoko rizični, ističu novinarska udruženja.

U saopštenju navode da je neophodno da MUP poštuje pravo građana da budu informisani, i da novinarima i novinarkama omogući nesmetan rad.

„U skladu sa tim, pozivamo policiju da tokom najavljenih protesta i blokada ulica omoguće rad novinarskih ekipa. Novinari moraju biti zaštićeni i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta. Novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istinito izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni“, navela su novinarska udruženja.

NUNS i NDNV su pozvali su novinare da kad god je to moguće jasno ističu da su novinari i da imaju kod sebe važeću člansku kartu novinarskih udruženja ili legitimaciju redakcije.

Ukoliko u toku protesta ili nakon toga novinare dožive bilo kakav incident, udruženja ih pozivaju da im to bez odlaganja prijave na sledeće brojeve telefona:

NUNS – 066/8822 008 (Marija Babić, pravnica) ili 066/8822 006 (Rade Đurić, pravnik)

NDNV – 064 9288 740 (Veljko Milić, advokat)

Bonus video – Incident na skupu SNS u Šapcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar