Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

Predstavnik pokreta "Bravo!" Brajan Brković je rekao da je sedmoro aktivista, koji se u protekla dva dana na Šodrošu i Kameničkoj adi na Dunavu protive seči stabala radi izgradnje mosta, dobilo prekršajne prijave.

On je za agenciju Beta rekao da su aktivisti dobili prijave „jer su protestovali sedeći na delovima srušene ograde gradilišta“ zbog čega ih je, kako je kazao, policija prvo legitimisala.

Kazao je da su se aktivisti odlučili „na neku vrstu pasivnog otpora ili građanske neposlušnosti“ i da, kako je dodao, iz razloga što ne postoje dozvole, sednu na te „plave ograde“.

„Kada se to dogodilo, legitimisani smo, uzeti su nam podaci, da bi nekoliko trenutaka kasnije policija saopštila da je tužilac podneo prekršajne prijave u redovnom postupku protiv sedam lica koja su sedela na tim ogradama“, istakao je Brković.

Nakon toga i policija i radnici kineske firme CRBC (China road and bridge corporation) su se povukli i na licu mesta su ostali samo aktivisti.

„Očekujemo sutra opet ovaj ili neki sličan scenario“, dodao je Brković.

Aktivisti više organizacija već dva dana pokušavaju da spreče seču šume na trasi novog mosta preko Dunava, tvrdeći da su ti radovi nelegalni i da za njih ne postoje dozvole.

Juče ujutro su radnici „Vojvodinašume“ uspeli da, uz asistenciju policije, poseku desetak stabala, a danas su pokušali da nastave posao, ali su ih aktivisti sprečili.

Da radovi ipak nisu nelegalni potvrdio je danas za portal Autonomija.info izvršni direktor za šumarstvo, ekologiju i razvoj „Vojvodinašume“ Marko Marinković.

On je precizirao da je terenskim obilaskom stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode „konstatovano je da je seča stabala na trasi mosta sasvim legalna“.

Marinković ističe da se pomenuti radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi izvode „u skladu sa projektnom dokumentacijom i normativnim aktima u vezi sa izgradnjom mosta“.

Dodao je da je „Vojvodinašume“ od investitora izgradnje mosta, Koridora Srbije, još 16. decembra prošle godine dobilo dopis kojim se nalaže uklanjanje stabala „u zoni trajnih i privremenih radova u cilju privođenja zemljišta nameni“.

Naveo je i da je ‘Vojvodinašume’ iniciralo inspekcijski nadzor kako bi se utvrdilo da je promena namene na predmetnoj površini sprovedena u skladu sa odredbama Zakona o šumama.

Nije mogao da precizira koliko će radovi „na seči, izradi i privlačenju drvnih sortimenata“ trajati, ali je dodao da bi ukupno trebalo da bude posečeno 140 stabala.

BONUS VIDEO: Aktivisti u šumi Šodroš ponovo u akciji – ovoga puta muzikom na policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar