Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

Aktivisti Šodroš survivor kampa i danas brane drveće na Šodrošu od seče, a za potrebe izgradnje budućeg mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Na Šodrošu se već nalaze i kineski radnici, radnici Vojvodinašuma i policija, piše 021.rs.

Aktivisti su još juče pozvali građane da im se danas, od 7h pridruže u odbrani Šodroša.

Pročitajte još:

Podsećanja radi, aktivisti su juče više sati telima branili drveće od seče, koja je trebalo da počne samo dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma.

Nakon više sati, policija i radnici su se povukli sa priobalja, ali je najavljeno da će se seča nastaviti danas.

Aktivisti su istakli da je seča u ovom području zabranjena do 1. avgusta kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navode iz „Šodroš survajver kampu“.

RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Tokom prethodnog perioda, nevladina organizacija „Svet i Dunav“ je otvorila postupak pred Bernskom konvencijom, zbog bojazni da radovi na Šodrošu i Kameničkoj adi mogu da unište staništa zaštićenih divljih vrsta na ovom području.

BONUS VIDEO Aktivisti u šumi Šodroš ponovo u akciji – ovoga puta muzikom na policiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare