Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sve češće stižu upozorenja i naznake da je u Srbiju stigao i brazilski soj koronavirusa. Ipak, zvanične potvrde ili dokaza za tako nešto još nema. "Nije zvanično detektovan ni južnoafrički ni brazilski soj koronavirusa", kaže za Nova.rs virusološkinja Tanja Jovanović iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju pri beogradskom Medicinskom fakultetu.

„Iz laboratorije koja se bavi sekvenciranjem i koja na taj način prati varijabilnost virusa, nema nikakvog dokaza za to. Brazilski soj je stigao u Evropu, pa je verovatno to informacija koja je podstakla ljude da razmišljaju o tome da je stigao i do Srbije“, kaže doktorka Jovanović.

Ona napominje da se sekvenciranje ne radi za svaki bolesnički soj, već se analiziraju sveži uzorci hospitalizovanih pacijenata.

„Ako se pojavi neka nova varijanta koja ima brzu sposobnost širenja brzo se i otkrije. Britanska varijnta je ušla u Srbiju 25. decembra, mi smo je već u januaru otkrili i ona je već u martu mesecu postala dominantna, to ide tom brzinom“, objašnjava doktorka Jovanović.

Procenjuje se da je britanski soj sada dominantan u više od 80 odsto slučajeva zaraze.

Ona napominje da postoje i PCR testovi koji su napravljeni za „zabrinjavajuće varijante virusa“.

„Ako ih oni otkriju, ti uzorci moraju da idu na sekvenciranje i definitivnu potvrdu. Nama se niko nije obratio, a sigurno bi nam se obratio“, navodi sagovornica Nova.rs.

korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktorka bolnice u Batajnici danas je za Radio-televiziju Srbije rekla da ima naznaka da se u populaciji pojavio i brazilski soj.

„Svaki mutirani soj koji se pojavi je gori u smislu kliničke slike, širenja smrtnosti“, navela je ona.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za Nova.rs da je pitanje vremena kada će brazilski soj koronavirusa doći u Srbiju. On je napomenuo da ne postoji konsenzus na nivou svetskih stručnjaka o tome kakva je jačina ovog soja, ali da najverovatnije on prouzrokuje brže zapaljenje pluća i težu kliničku sliku pacijenata.

Radovanović je za Nova.rs rekao da mi u stvari i ne znamo da li je ovaj soj stigao ili ne, s obzirom na to da ne radimo tako često istraživanja samih virusa.

„Ne radimo mi ta istraživanja često, to je veoma skupo. Teoretski je moguće da je stigao, dakle pretpostavljamo da nije, ali samo je pitanje vremena kada će on doći. Ako nije još sa nama, pitanje je vremena kada će biti“, rekao je profesor za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar