Vranje, groblje, Šapranačko groblje, letnje zadušnice, ringišpil, luna park
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Nekoliko dana uoči Duhovskih, takozvanih "letnjih" Zadušnica, u neposrednoj blizini Šapranačkog groblja u Vranju, postavljen je manji luna-park, sa ringišpilom i poligonom za "autiće". Tako porodice, rođaci i prijatelji preminulih koji ovih dana odlaze da odaju poštu preminulima čiji su grobovi na južnoj strani groblja, imaju pogled na zabavni park, a u popodnevnim časovima osim zvuka crkvenih zvona iz hrama Svete Petke, čuju i glasnu muziku sa razglasa ovog nedavno instaliranog zabavnog parka.

Prostor na kojem se nalaze poligon za „autiće“ i ringišpil i centralno vranjsko groblje u naselju Šaprance razdvaja manje privatno stovarište građevinskog materijala.

Vranje, groblje, Šapranačko groblje, letnje zadušnice, ringišpil, luna park
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Zbog predstojećih Zadušnica ovog vikenda, u centru Vranja se očekuju velike gužve u saobraćaju, jer je subota i takozvani „pijačni dan“. Zadušnice, osim Vaskršnjih, se uvek padaju u subotu, jer je to u toku čitave godine dan kada se pravoslavni vernici sećaju preminulih, a porodice osećaju obavezu da izlaze na groblje. Tada se osvećuje žito, prekađuje grob i pale sveće za pokoj duša umrlih, uz uređivanje i čišćenje grobnog mesta.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar