Mira Ninošević i Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bivša direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević, koja je za vreme svog mandata gradu Leskovcu nanela štetu veću od tri miliona dinara na osnovu izgubljenih sudskih sporova od strane oštećenih radnika, sada navodno upućuje kletve po hodnicima zaposlenima koji su svedoci u slučaju tužbe za mobing.

Kako piše JUGpress, zaposlene koji su i svedoci u slučaju tužbe protiv nje zbog mobinga, Ninoševićka prati hodnikom i šapuće vradžbine i kletve iza leđa, dok hoda iza njih. Ima slučajeva i kada, u prisustvu drugih zaposlenih, proklinje svedoke želeći im da „dobiju rak kostiju, od koga će preminuti sami svedoci“, ali i da će se „ova opaka bolest preneti i na njihovu decu i najmilije“.

„Navodi se da su ovi svedoci već prijavili ovu specifičnu vrstu uznemiravanja od strane, sada bivše direktorke, Mire Ninošević. Kletve upućuje i na one zaposlene za koje sumnja da su je prijavili inspekciji za privredni kriminal, pošto je u Narodnom muzeju u Leskovcu aktuelna druga do sada istraga koju sprovodi Javno tužilaštvo i Uprava kriminalističke policije, a koja je vezana za krivična dela sukob interesa i zloupotreba službenog položaja, i za koju se vezuju velike svote novca“, piše JUGpress.

Podsetimo, protiv bivše direktorke te kulturne ustanove privatne tužbe podnela su i dva radnika koji su je optužili da je menjala njihove ugovore, smanjila im platu i pomerila ih sa radnih mesta za koje su stručni.

Pošto je priznala krivicu, leskovačko Osnovno javno tužilaštvo naložilo je Ninošević da u humanitarne svrhe uplati 50.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima do kojih su Južne vesti došle, od 2011. godine do prošlog februara pred Osnovnim sudom u Leskovcu podneto je čak 77 tužbi radnika, a najčešći razlozi za tužbe bili su nezakoniti aneksi ugovora, ali i mobing bivše direktorke Mire Ninošević.

Mnogi radnici pomerani su sa svojih radnih mesta na neka za koja nisu stručni, ali i sa nižim koeficijentom i manjom platom. Dvojica njih rešili su da zbog dešavanja iz 2019. godine pokrenu privatnu tužbu protiv tadašnje direktorke.

U januaru ove godine Ninošević je priznala krivicu, a Osnovno javno tužilaštvo donelo je rešenje da kaznu od 50.000 dinara uplati u humanitarne svrhe i to u narednih pet meseci.

„Iz krivične prijave proizilazi da se osumnjičena dana 23. aprila 2019. godine svesno nije pridržavala zakona i time oštetila dvojicu radnika i uskratila prava koja im pripadaju. Ona je oštećenima dostavila nove ponude za zaključenje ugovora o radu i zaključila nove anekse ugovora kojima su isti sa radnih mesta saradnika za kulturno-obrazovnu delatnost i protokol, zvanjem kustosa i utvrđenim koeficijentom za obradu plate od 17,30 premešteni na radna mesta koja ne odgovaraju njihovim stručnim spremama i i radnim sposobnostima“, stoji u sudskom rešenju.

Njima su ukinuta zvanja kustosa i umanjeni koeficijenti za obračun i isplatu plata.

Suđenje za mobing od strane bivše direktorke Mire Ninošević, koju je tužio Vladimir Stevanović, još uvek traje.

Naredno ročište povodom tužbe za mobing, održaće se u Višem Sudu u Leskovcu 2. novembra 2022. godine, kada će biti saslušani svi svedoci koji su prilikom izricanja prve presude bili zanemareni, gde su, kako piše JUGpress, neki od svedoka unapred priložili čak i pisane izjave o omalovažavanju, vređanju i zlostavljanju tužitelja.

Bonus video: Poruke crkvenih odlikovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare