Foto: Promo

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS), jer ne ispunjava uslov iz člana 17.4. Zakona o elektronski medijima po kojem se za člana UO RTS može izabrati ugledni stručnjak.

„Uvidom u radnu biografiju gospodina Branka Klanščeka jasno se vidi da on ima srednjoškolsko završeno obrazovanje, odnosno da nema fakultetsko obrazovanje koje je obavezno da bi neko ko se bavi nekim zanimanjem smatrao stručnjakom, odnosno pripadnikom profesije“, naveo je Birodi u saopštenju.

U sociologiji rada, naukom koja se bavi sferom društvene podele rada, a time i pojmovima: zanimanje, profesija i struka, stručanjakom se bavi zanimanjem za koje je potrebno završiti fakultet, odnosno steći diplomu izdatu od akreditovanog univerziteta/fakulteta, navodi se u saopštenju.

„Ovaj slučaj nema samo posledice po vladavini prava i poštovanju procedure definisane Zakonom o javnom servisima član 17, već na sve izraženiji trendu deprofesionalizacije, to jest urušavanja značaja stručnog rada i njegovog stavljanja pod politički uticaj“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će se priznanjem REM da je napravio propust u slučaju izbora Klanščeka za člana UO RTS, sprečiti „poguban uticaj odluke na poštovanju stručnog zvanja i znanja, bez kojeg nema naučnog i stručnog razvoja društva“.

BONUS VIDEO: Martinović lažov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar