Ostoja
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) dodelio je početkom septembra nakon javne nabavke ugovore portalima “Srbija danas” (srbijadanas.com) i “24sedam” (24sedam.rs) za “usluge objave obaveštenja Fonda na portalima”. Na ovu nabavku, podeljenu u dve partije vrednosti 3,6 miliona svaka, prijavio se samo po jedan ponuđač, piše BIRN.

Portal 24sedam.rs, koji je dobio jedan od poslova, zvanično je u vlasništvu Margarete Stanić koja vodi firmu Digital media network. Međutim, sam sajt 24sedam objavio je tekst u kome se Ostoja Mijailović navodi kao “jedan od osnivača portala 24sedam”. Mijailović je član Glavnog odbora SNS, vlasnik British motors Srbija i Globos osiguranja i predsednik Košarkaškog kluba Partizan.

Kako pokazuje istraživanje BIRN-a, Fond je kroz specifične zahteve konkursne dokumentacije znatno suzio mogući broj ponuđača, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama.

Ovo nije neuobičajeno ponašanje nadležnih iz PIO fonda. Državna revizorska institucija (DRI) u septembru je objavila izveštaj o reviziji poslovanja u vezi sa javnim nabavkama u kome se navodi da je Fond tokom 2020. dobijao prosečno samo 1,13 ponuda po jednom postupku javne nabavke, što je manje od 1,39 ponuda, koliko ih je prosečno imao Fond po javnoj nabavci tokom 2019, a daleko manje od proseka javnog sektora od 2,5 ponuda po javnoj nabavci tokom 2018. i 2019. godine.

“Mali broj prosečno podnetih ponuda u uzorkovanim nabavkama Fonda dovodi u pitanje ostvarivanje principa ‘vrednosti za novac’ koji može biti zadovoljen samo u uslovima postojanja konkurencije. U vezi sa obezbeđivanjem konkurencije u uzorkovanim javnim nabavkama, zaključujemo da nije obezbeđen zadovoljavajući nivo konkurencije”, jedan je od nalaza DRI.

Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Nemanja Nenadić, programski direktor ogranizacije Transparentnost Srbija, kaže za BIRN da “već i sama činjenica da su dobili samo jednu ponudu po obe partije predstavlja vrlo snažnu indiciju da su uslovi postavljeni diskriminatorno”. Zakon o javnim nabavkama propisuje da je naručilac “dužan da u postupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju”, odnosno da naručilac “ne može da ograniči konkurenciju sa namerom da određene privredne subjekte neopravdano dovede u povoljniji ili nepovoljniji položaj, a naročito ne može onemogućavati bilo kojeg privrednog subjekta da učestvuje u postupku javne nabavke korišćenjem diskriminatorskih kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta, tehničkih specifikacija i kriterijuma za dodelu ugovora” (član 7. Zakona)

Fond je tražio dva sajta – jedan sa “izrazitom notom zanimljivosti”, za osobe srednje starosne dobi, dok bi drugi trebalo da ozbiljno pristupa temama, “ignoriše poluistine i bojkotuje lažne vesti”, za čitaoce koji su pred ostvarivanjem uslova za penziju. Takođe, Fond je najpre odredio da oba portala moraju da imaju domen “.rs”, a onda, izmenom konkursne dokumentacije promenio ovaj zahtev, tražeći u jednoj od partija da se adresa traženog sajta završava sa “.com”, a ne sa “.rs”.

Na pitanje BIRN-a zašto je to rađeno, PIO fond je kratko odgovorio – “da bi se stvorila mogućnost za apliciranje portala oba domena”.

Iako je BIRN od PIO fonda tražio dokumentaciju o izvršenom ispitivanju tržišta, Fond dokumenta nije poslao, već je odgovorio da je istraživanje “obavljeno putem interneta” Foto: BIRN
Međutim, ako je Fond zbilja hteo da proširi uslove za što veću konkurenciju, onda ne bi uopšte navodio da portali moraju da budu jednog ili drugog domena. Na primer, na ovaj način je isključen iz nabavke jedan od najčitanijih portala u zemlji, koji se ne završava ni sa “.rs” ni sa “.com” – portal B92.net.

I drugi kriterijumi koje su morali da ispune potencijalni ponuđači smanjili su konkurenciju. Uslov je bio da sajt koji se završava sa .com u prvih šest meseci ove godine ima ”minimum 40.000.000 otvorenih strana iz Srbije”. Taj uslov je, mereno Gemius istraživanjem, ispunjavao jedino “Srbija danas”. Jedini preostali informativni sajt u Srbiji, prema Gemiusu, koji ima traženih 1,8 miliona korisnika mesečno i koji se završava sa “.com” jeste sajt N1, međutim, on je u prvih šest meseci ove godine imao ispod 30 miliona prosečno otvorenih strana mesečno.

Kompletan tekst čitajte na portalu BIRN-a.

BONUS VIDEO: Reakcija „grobara“ na Ostoju Mijailovića na oproštaju Novice Veličkovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare