LINGLONG. Štrajk u Linglongu iza zidova "zabranjenog grada", prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Kineska kompanija CEEG TEPC dovodi strane radnike po lažnom osnovu, dajući im nezakonite i eksploatatorske ugovore, angažujući ih na crno, pa čak i iznajmljujući ih drugim firmama, pokazalo je istraživanje BIRN-a.

Otkrivaju i da je kompanija serijski dužnik s obzirom na to da je čak 25 srpskih pravnih lica tužilo, a trenutno je u blokadi računa zbog duga od 4,9 miliona evra.

Kineska građevinska kompanija China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction, CEEG TEPC, u Srbiji posluje od 2018. godine i angažovana je kao podizvođač na projektima od tzv. „nacionalnog značaja“ od kojih je najpoznatija fabrika guma Linglong.

Međutim, njen „poslovni model“ daleko je od uzornog, piše BIRN.

Nakon što je 2021. godine bila u centru optužbi za trgovinu vijetnamskih državljana u svrhu radne eksploatacije, početkom ove godine kompanija je „zaradila“ još dve krivične prijave za potencijalnu trgovinu ljudima, ovog puta radnika iz Indije.

Pročitajte još

Naime, u februaru i martu ove godine, ukupno 14 radnika dalo je punomoćje nevladinoj organizaciji ASTRA za podnošenje krivičnih prijava. Radnici su se žalili na teške radne i životne uslove, nedostatak hrane i medicinske podrške, da im kompanija duguje hiljade dolara, ali i da nisu imali pasoše kod sebe većinu vremena.

Nakon pisanja medija i prijava policiji, CEEG TEPC je 4. februara isplatio dugove 11 radnika i poslao ih u Indiju. Trojica koja su prijave podneli naknadno i dalje su u Srbiji i nalaze se u državnom smeštaju koji se drži poverljivo zbog procesa koje tužilaštvo u Zrenjaninu vodi u ovom slučaju.

Organizovana eksploatacija Indijaca

Iako trgovina ljudima tek treba da se dokaže, svi dokazi koje je prikupio BIRN – i analizirao zajedno sa stručnjacima za radno pravo – ukazuju na to da je došlo do organizovane radne eksploatacije indijskih državljana.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da ih je kineska kompanija lažno predstavila kao „upućene radnike“, što je i bio osnov za njihov ulazak u Srbiju. Takođe, nakon što su ušli u Srbiju u junu i septembru 2022. godine, uposlila ih je bez radnih dozvola, paralelno im dajući na potpis eksploatatorske ugovore za koje stručnjaci kažu da su nezakoniti i u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

Radnici Linglonga: Na 36 stepeni bez vode, da li je ovo logor ili gradilište
Foto: N1

Identičan mehanizam je korišćen i sa vijetnamskim radnicima koji su takođe lažno označeni kao „upućeni radnici“, a naknadno je utvrđeno da je Inspekcija rada tokom 2022. pronašla 318 Vijetnamaca bez radne dozvole.

Stručnjaci sa kojima je BIRN razgovarao postavljaju pitanje kako srpske institucije već godinama – ambasade koje izdaju vize, policijska uprava za strance koja potvrđuje „boravišne dozvole“, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje koja izdaje „radne dozvole“ – dozvoljavaju CEEG TEPC-u da dovodi strance sa neadekvatnom dokumentacijom.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu BIRN-a.

BONUS VIDEO Marija Vukašinović i Milan Aleksić: Trgovina ljudima cveta, budite obazrivi kada tražite posao u inostranstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar