Foto:N1

Kineska kompanija i dalje vrši pritisak na indijske radnike angažovane na gradilištu Linglonga, a na taj način vrši pritisak i na postupak koji se vodi pred Višim javnim tužilaštvom u Zrenjaninu, rekli su iz Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF) za N1.

Tara Rukeci iz ZSF-a rekla je za N1 da su predstavnici kompanije ponovo bili u smeštaju indijskih radnika i ispitivali ih koliko im kompanija duguje.

„Na taj način kompanija vrši pritisak na radnike, ali i na postupak koji se vodi. Budući da su radnici trenutno u svojstvu svedoka u postupku pred tužilaštvom, koji se vodi po prijavi organizacije ‘Astra’ zbog sumnje na trgovinu ljudima“, kazala je Rukeci.

Ona podseća i na to da je posebno opasno to što su radnici za koje se sumnja da su žrtve trgovine ljudima potpuno dostupni poslodavcima koji se, kaže, ponašaju kao da ne postoje ni radni ugovori ni institucije Republike Srbije koje su pokrenule postupak po prijavi „Astre“.

„S obzirom na to da ni indijska ambasada, ni Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima nisu uradile ništa da ih izmeste sa lokacije na kojoj žive, radnici su potpuno dostupni predstavnicima kompanije koja ih je i eksploatisala. Kompanija nema šta da traži u njihovom smeštaju budući da su institucije uključene u postupak. Problem je i to što se pregovori o platama koje im poslodavac duguje svode na mešetarenje, odnosno na trgovinu kao na pijaci, kao da ne postoje ugovori i Zakon o radu“, zaključuje Rukeci.

Podsetimo, organizacija „Astra“ podnela je ranije prijavu zbog sumnje na trgovinu ljudima, zbog slučaja 11 indijskih radnika angažovanih na gradlištu fabrike „Linglong“, preko kompanije „China energy engineering group“.

Kompanija je radnicima ostala dužna više neisplaćenih zarada a za vreme boravka u Srbiji bili su im oduzeti pasoši.

Radnici su se žalili na izuzetno loše uslove života i rada, a odredbe njhovih ugovora o radu, po više tačaka su u suprotnosti sa zakonodavstvom.

***

BONUS VIDEO – Čekanje na vodu i pogled ka Linglong-u: Zrenjaninci dve decenije čekaju da im neka vlast ispuni obećanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar