Natalija Jovanović Foto:Sreenshot/Youtube/Centar za antiautoritarne studije

Ne bavimo se komentarisanjem. Prikupili smo podatke koje smo objavili. Nastavićemo da pratimo ovu temu i da dolazimo do činjenica i informacija. Ovim rečima Natalija Jovanović, novinarka istraživačkog portala BIRN reaguje na navode dr Predraga Kona da podaci iz teksta koji je objavio BIRN njemu "liče na teoriju zavere".

Istraživački portal BIRN objavio je tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog„, u kojem navodi podatke da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244.

Prema navodima BIRN-a, broj zaraženih poslednjih dana prošle nedelje kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih.

Epidemiolog dr Predrag Kon, član kriznog štaba vlade, istakao je da njemu to liči na teoriju zavere.

„To je nešto što treba da objašnjava onaj ko je to prikazao. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obaveza, prijavljuje svaki lekar kome se desi smrt kad je na radnom mestu, to znači da neko ko to govori, bukvalno napada sve lekare koji su to pisali. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obavezna, to su zvanični podaci”, rekao je on za N1.

Prema njegovim rečima, na kraju svake epidemije se uvek radi kompletna revizija.

„Pričati o tome da neko zavarava narod, nemam ništa protiv, to neka istražuje dalje i neka objašnjava onaj ko je to izneo. Neko ko umre od apopleksije recimo, ima 85 godina i imao je nalaz pozitivnog kovida, koji nema nikakve veze sa tim. Javnost kada se tako tako uznemiri, da je neko laže, gubi se dalje svaki smisao razgovora. Ja stojim iza onoga što sam ja govorio i zvaničnih podataka, svaki lekar pojedinačno stoji iza svoje prijave“, kaže Kon, dodajući da ne mogu da rade reviziju pre nego što se sve završi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar