Kon: Tekst BIRN o većem broju umrlih liči na teoriju zavere

Društvo 25. jun. 202015:1818 komentara
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u emisiji Studio N1 Live, govoreći o podacima koje je objavio BIRN, da njemu to liči na teoriju zavere.

„To je nešto što treba da objašnjava onaj ko je to prikazao. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obaveza, prijavljuje svaki lekar kome se desi smrt kad je na radnom mestu, to znači da neko ko to govori, bukvalno napada sve lekare koji su to pisali. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obavezna, to su zvanični podaci“, rekao je on za N1.

Kon je istakao da se oseća zabrinuto.

„Daleko od toga da se osećam da je sve potpuno mirno. Ne znam baš da svi govore da je situacija pod potpunom kontrolom, od mene to niste čuli sigurno. Zabrinutost svakako postoji, jer raste broj obolelih. Što se toga tiče, jasno je da su se dva žarišta pokazala, to je u Novom Pazaru i imamo situaciju u Beogradu, ali vezano je pre svega za domove gde su studenti“, rekao je.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako je rekao, bitno je shvatiti da je ovo što se dešava u Novom Pazaru u vezi sa proslavama.

„U principu, sva ova prenošenja vezana su za proslave, bila je proslava Bajrama, posle se nadovezalo na predizborne aktivnosti, tamo gde su bile i gde su bile masovne, moglo je doći do prenošenja, sami izbori nisu bili neka ozbiljna pretnja, jer su organizovani sa zaštitnom opremom“, kaže on, dodajući da ništa nije moguće stopostotno držati i da bezbednost ne zavisi toliko od mera, koliko od samog ponašanja.

„Da se razgovara sa navijačima, da im se objasni…“

Što se utakmica tiče, kaže, zabrana je ostala za 5.000 ljudi.

„Takođe, vrlo jasne preporuke su da mora da bude razmaka i da bude obezbeđeno takvo ponašanje na stadionu. Mislim da 95 odsto ljudi misli da to nije moguće, ali ja spadam u onih pet odsto koji tvrde da je moguće, da se razgovara s navijačima, objasni se…“, kaže Kon.

Kako je rekao, otvaranje je nužnost.

„Mi moramo da živimo s ovim virusom, mi čekamo vakcinu. Mora jednom da se preseče i objasni, zaražavanje biramo da li će biti tokom leta ili tokom zime. Nije se očekivalo, ovaj virus nas neprekidno iznenađuje, prvi put imamo ovako nešto da se u ovom delu godine pojavljuje u takvom intenzitetu. To nikad nije bilo, prema tome, veliko je pitanje šta nas očekuje u jesen i zimu, sada treba krajnje energično da se zaustavi prenošenje“, kaže on.

Bila mirna situacija kada smo popustili mere

Ističe da smo, kad je doneta odluka o otvaranju, imali mirnu situaciju, te da smo jednog dana došli čak i do broja od 18 novozaraženih.

„Ono što podaci iz Beograda pokazuju, u junu, na 502 pozitivna imali smo skoro 57,6 odsto onih koji ne znaju gde su se zarazili. To je najteži podatak, pored toga smo imali 12 onoga što zovemo klasteri, to su epidemijice, vezane za razna slavlja. To su mesta gde smo mi konstatovali prenošenje. U čitavih 502 imamo samo jednu osobu koja je bila na utakmici“, kaže on.

Istakao je da je virus sa nama.

„Mi živimo s njim, nema više zaustavljanja virusa, kako je moglo na samom početku. Cilj svega što radimo je zaštita života i očuvanje zdravstvenog sistema“, kaže on.

U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244, objavio je BIRN na osnovu uvida u podatke koji su deo zvaničnog državnog informacionog sistema Covid19.

„Stojim iza zvaničnih podataka“

Govoreći o podacima koje je objavio BIRN, Kon je rekao da njemu to liči na teoriju zavere.

„To je nešto što treba da objašnjava onaj ko je to prikazao. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obaveza, prijavljuje svaki lekar kome se desi smrt kad je na radnom mestu, to znači da neko ko to govori, bukvalno napada sve lekare koji su to pisali. Prijava zaraznih bolesti je po zakonu obavezna, to su zvanični podaci“, kaže on.

Kako je rekao, na kraju svake epidemije se uvek radi kompletna revizija.

„Pričati o tome da neko zavarava narod, nemam ništa protiv, to neka istražuje dalje i neka objašnjava onaj ko je to izneo. Neko ko umre od apopleksije recimo, ima 85 godina i imao je nalaz pozitivnog kovida, koji nema nikakve veze sa tim. Javnost kada se tako tako uznemiri, da je neko laže, gubi se dalje svaki smisao razgovora. Ja stojim iza onoga što sam ja govorio i zvaničnih podataka, svaki lekar pojedinačno stoji iza svoje prijave“, kaže Kon, dodajući da ne mogu da rade reviziju pre nego što se sve završi.

Ponovio je da to nije dupla statistika.

„Ako je onako kako sam ja čitao, to je pisanje, ja taj dokument nisam video uopšte, ono što je zakonom obavezno je prijava zaraznih bolesti, o smrti od zaraznih boelsti ima posebna prijava, sve prijave su u onome što se objavljuje“, rekao je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar