Foto:Nova.rs; Nemanja Jovanović/Nova.rs; printscreen/instagram.com/biljana_popovicc

Nekadašnja novinarka i bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Biljana Popović iznela je optužbe na račun uprave, tačnije direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, doktora Milana Žegarca, da uskraćuje inovativnu metodu lečenja pacijentima obolelim od raka. Naime, ona je u videu, koji je objavila na svom Instagram profilu, navela da je ova ustanova nabavila nešto više od 100 portova za lečenje onkoloških bolesnika, a da je direktor oformio konzilijum, koji odlučuje ko će dobiti ovu vrstu lečenja, a ko neće, s obzirom da “nema za sve”, jer se, kako ona ističe, u bolnici svakog meseca leči 3.500 pacijenata.

U videu koji je snimila dok je stajala ispred Instituta za onkologiju, Popović optužuje dr Žegarca i one “čija je ovo ideja bila”, za diskriminaciju najtežih pacijenata obolelih od kancera.

“Mišljenja sam da se u ovoj ustanovi trenutno sprovodi ozbiljan vid diskrimacije, kada je reč o onkološkim pacijentima. Početkom prošle godine, ova ustanova dobila je od jednog privrednog društva dva port katetera. To je mala sprava koja se ugrađuje ispod ključne kosti na venu, što je zlatni standard za lečenje svuda u Evropi, ali ne i u zemljama na Balkanu. Početkom prošle godine Institut je dobio donaciju jednog privrednog društva u vidu dva porta. Potom su nabavili još 50 portova za lečenje onkoloških pacijenata, a na mesečnom nivou ovde se leči 3.500 ljudi”, ispričala je Popović Ivković u svom videu.

Ko je „bogić“?

Ona je, na neki način optužila upravu bolnice, da su napravili konzilijum koji odlučuje ko može, a ko ne može da donije port, nazivajući u isto vreme direktora Instituta „bogićem“ ( mali bog).

“Napravljen je konzilijum koji odlučuje ko može, a ko ne može da dobije port. To predstavlja ozbiljan vid diskriminacije. Direktor ove ustanove je u jednoj izjavi rekao da je to bila inicijativa, evo ostaviću vama da pogodite koga. Nabavljeno je 50 portova, posle toga su nabavili još možda 50 ili 100 portova, a mesečno imamo 3.500 ljudi koji se tu leče, teških pacijenata, mladih i starih. Ko je sad taj ‘bogić’, direktor ove ustanove, koji je odlučio da napravi konzilijum, koji donosi odluku ko može, a ko ne može da dobije port. Ako je, kako on kaže i kako onaj čija je to ideja bila, koji mu je to, ili koja mu je to, naložila, ovo zlatni standard za lečenje onkoloških pacijenata, pa dragi moji, onda svi treba da imaju jednaku priliku za lečenje”, naglasila je Biljana Popović, dok je stajala ispred Instituta.

Biljana Popović Foto:printscreen/instagram.com/biljana_popovicc

Podsetimo, Popović je u više navrata iznosila optužbe na račun zdravstvenog sistema Srbije, kao i ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić. Nedavno je, u jednom od svojih videa, optužila zdravstvene inspektorke Ministarstva zdravlja, koje su, kako ona navodi, donele više rešenja inspekcijskoh nadzora, a da nikada nisu položile stručni lekarski ispit. Naglasla je tom prilikom i da ih ministarka Grujičić brani i da se “ne odriče svojih prijateljica”.

Pročitajte još:

Takođe, snimila je skoro i video ispred bivše Kovid bolnice u Batajnici, za koju je naglasila da je potpuno pusta. Pohvalila je državu koja je opremila ustanovu, ali istakla da oboleli od raka nemaju gde da budu smešteni, dok ova bolnica stoji prazna, i da je to sramota Ministarstva zdravlja, jer su je ostavili bez ikakve namene.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, Biljana Popović Ivković radila je kao novinarka i urednica na RTS-u i na BK televiziji. Ona je takođe bila savetnica predsednika Narodne skupštine od 2012. do 2014, kao i državna sekretarka u MUP-u od 2016. do 2022. godine.

Između ostalog, karijeru Popović Ivković obeležile su i brojne oštre izjave, o kojima se u javnosti često polemisalo i koje su ocenjivane kao pristrasne i neprimerene za nekog ko je bio na visokim državnim funkcijama. Lidere opozicije je nebrojano puta vređala u svojim istupima u javnosti, obraćajući im se na krajnje neprimeran način.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bila je udata za bivšeg političara, nekadašnjeg ministra i člana SPS, Branislava Ivkovića.

Šta je port?

Da pojasnimo značenje port katetera, o kojem Popović govori. Naime, poznato je da se hemoterapije kod onkoloških pacijenata primaju u više ciklusa, što znači da primaju lek u venu, odnosno za pacijenta, kod koga nije ugrađen pomenuti port kateter, to podrazumeva višestruke ubode koji su pre svega bolni, a mogu da dovedu i do zapaljenja i oštećenja vena.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Pacijent je izložen riziku da citostatici, umesto u venu dospeju, u okolno tkivo, koje tada biva oštećeno. Kako bi im se olakšalo i poboljšao kvalitet života, pacijenti na dugotrajnim terapijama imaju mogućnost implantacije port katetera, koji se sastoji iz male komore i tankog katetera, koji se postavlja u veliku venu ispod ključne kosti. Postavljanje porta predstavlja hiruršku intervenciju.

Prednost porta je što pacijent na ovaj način čuva svoje vene, ne trpi bolove usled višestrukih uboda i može da sprovodi uobičajene dnevne aktivnosti, kao što su tuširanje, plivanje, trčanje i slično.

***

BONUS VIDEO: Gužva na Institutu za onkologiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar