Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Bez promene Zakona o visokom obrazovanju ne postoji mogućnost da se smanji broj ESPB bodova za upis na budžet u narednu godinu studija, koji sada iznosi 48 bodova, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će se studentima pomoći na drugi način, boljom preraspodelom budžetskih mesta.

On je rekao da je doneta odluka o „nekoj vrsti socijalne podrške studentima“ i da će oni kojima fali nekoliko bodova i koji bi u redovnim okolnostima izgubili budžet, biti omogućeno da studiraju o trošku države.

„Čak i ako nema 48 ESPB bodova u pojedinim situacijama student može da ostane na budžetu. Primera radi, ako je neki fakultet na drugoj godini imao 30 budžetskih studenata prošle godine, a uslov za upis na budžet u treću godinu je ispunilo samo 20 akademaca, to znači da je ostalo 10 budžetskih mesta. Fakulteti mogu da spuste cenzus i da oni koji su blizu 48 bodova budu na budžetu“, pojasnio je Šarčević.

On je naveo da će to biti uređeno odlukom Vlade Srbije, da se neće zvati smanjenje kvota, već „fond pomoći“ koji fakulteti mogu da da iskoriste i da daju studentima.

Šarčević kaže da je sa premijerkom Anom Brnabić dogovorio da ove godine ostane isti broj budžetskih mesta kao i prošle godine za starije studente (drugu, treću, četvrtu godinu).

„Ovim nismo ugrozili zakon, niti smo ga menjali, nego smo dali jednu vrstu posebnog tumačenja zato što je vanredna situacija“, naveo je ministar i dodao da to važi samo u vanrednim okolnostima i da nije trajno rešenje.

Što se tiče smanjenja školarina, ministar je naveo da će svaki fakultet sa svojim studentskim parlamentom da se dogovori o tome, jer će negde moći da se smanje školarine, negde ne.

Ono što je izvesno, svi fakulteti će samofinasirajućim studentima omogućiti plaćanje školarine u više rata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare