Foto: N1

Studenti iz Niša, Kragujevca i Beograda, u okviru tima "Kreni-Promeni", pokrenuli su inicijativu za smanjenje školarine od 30 odsto za narednu fakultetsku godinu, a tim povodom je 11.500 njih potpisalo peticiju koja je predata predsednici KONUS Ivanki Popović i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

U saopštenju se ističe da je donekle razumna mera predlog o smanjenju potrebnih ESPB bodova za budžetska mesta sa 48 na 42 boda, imajući u vidu da na nekim fakultetima nije ispoštovan dodatni ispitni rok zbog kovid-19.

Pored smanjivanja broja bodova, neophodno je smanjiti i školarinu za 30 odsto, imajući u vidu prethodnu godinu kada je kvalitet nastave i usluge koje su dobili studenti bio znatno niži, ističu u udruženju „Kreni-Promeni“.

Očigledno je, dodaje se, da nisu ispunjeni kriterijumi iz Zakona o visokom obrazovanju gde je jasno određeno da fond ne sme biti manji od 600 časova u toku školske godine. Time bi studenti, uz pravnu podršku Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, mogli da tužbama traže povraćaj dela školarine u prošloj godini.

Na ministarstvu, predstavnicima univerziteta i fakulteta je da li će zajedno sa studentima probati da ustanove visoke standarde obrozavanja ili da saučestvuju u unižavanju kvaliteta visokog školstva, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar