Podeli
Foto: Medija centar Beograd

"Reći da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima protesta, već da je reč samo o pojedinačnim slučajevima, to bi bilo kao da kažete da neko ne tuče svoju ženu, već je samo prebio nekoliko puta ili da Amerikanci nisu bacali atomske bombe, osim što su bacili nekoliko puta", ocenio je advokat Miloš Janković, nekadašnji zamenik zaštitnika građana, izjavu sadašnjeg zaštitnika Zorana Pašalića.

Naime, zaštitnik prava građana Zoran Pašalić je saopštio da je “direktnim uvidom na terenu tokom okupljanja građana u sredu u centru Beograda utvrđeno da policija nije koristila prekomernu silu prema učesnicima, već da je prekomerna sila korišćena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je zaštitnik pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova”.

“Da bi se konstatovalo neko opšte sistemsko stanje, da li je postojalo nešto kao pojava, potrebno je ispitati pojedinačne slučajeve. Mi ovde imamo pojedinačne slučajeve koji nisu ispitani da li je bilo prekomerne upotrebe sile, i to ne samo prekoračenje policijskih ovlašćenja, već da li je došlo do pojave zlostavljanja i mučenja od strane policije. I kako sada, dok se ne ispitaju ti pojedinačni slučajevi, možete davati generalni zaključak da li je bilo ili nije lošeg postupanja?” pita Janković.

Govoreći o konkretnim postupcima policije, Janković, koji je advokat jednog od učesnika protesta, prenosi da mu je “jedan sudija rekao da se za vreme svoje sudijske karijere duge trideset godina nikada nije suočio sa okrivljenima koji su tako isprebijani”.

Janković nije optimista ni da će postupci koje je pokrenula Kancelarija zaštitnika građana biti brzo završeni, niti da će doneti neku promenu u sadašnjem stavu ombudsmana.

“Nisam optimista da će neki njegovi nalazi dovesti do unapređenja i poboljšanja, jer da biste rekli policiji da je u određenim situacijama loše postupala, za to je potrebno imati hrabrosti”, zaključio je Janković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar