Foto:Shutterstock

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je danas da je, po podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u novembru na prisustvo koronavirusa bilo testirano 1.570 osoba koje se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, virus je potvrđen u 81 slučaju, a jedan zaraženi je preminuo.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dostavila je ove podatke na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Beogradskog centra za ljudska prava.

Prisustvo virusa u novembru bilo je potvrđeno u Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu – Zabeli, Okružnom zatvoru u Beogradu, Okružnom zatvoru u Negotinu, Kazneno-popravnom zavodu u Valjevu i Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Informacije o broju testiranih, zaraženih i preminulih u svakoj od ustanova nisu dostavljeni, a Uprava je dostavila informacije i o prvih sedam dana decembra kada su od 842 testirana na virus bila pozivna 142 uzorka.

Prisustvo virusa u prvih sedam dana decembra bilo je potvrđeno u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu – Padinskoj Skeli, Kazneno-popravnom zavodu u Ćurpiji, Kazneno-popravnom zavodu u Nišu, Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu – Zabeli, Okružnom zatvoru u Kraljevu, Kazneno-popravnom zavodu u Pančevu i Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Beogradskom centru za ljudska prava svakodnevno se obraćaju lišeni slobode koji se nalaze u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija i članovi njihovih porodica koji navode da je zbog prenaseljenosti u zavodima nemoguće efikasno sprovoditi mere za suzbijanje širenja kovida-19, te da postoji realna opasnost od nekontrolisanog širenja koronavirusa u tim ustanovama.

Beogradski centar za ljudska prava je 26. novembra uputio svim poslanicima u Skupštini Srbije, kao i Vladi Srbije, inicijativu za pripremu i donošenje zakona o amnestiji, u okviru borbe protiv epidemije zarazne bolesti kovid-19 u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar