Foto: Vesna lalić/Nova,rs, Čitalac Nova.rs

Promotivni materijal ozloglašene ruske privatne vojne organizacije Vagner koju predvodi jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, postavljen je unutar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", kako se vidi na fotografijama koje je poslala čitateljka Nova.rs.

Stikeri ove paravojne formacije zalepljeni su po inventaru aerodroma, a za sada nije poznato ko je to uradio.

Naša čitateljka nije mogla da sakrije razočaranje kada je ugledala promo materijal Vagner grupe.

„Nalepnice su netaknute što treba da znači ili su skoro zalepljene ili ih niko nije dirao. Moje sumnje idu ka ovoj drugoj opciji, poznavajući današnju dnevnopolitičku situaciju u Srbiji i svetu“, kaže naša čitateljka.

Foto: Čitalac Nova.rs

Kako objašnjava, nije joj jasno zašto se na aerodromu stikeri jedne vojne organizacije tolerišu.

„Zapanjujuća mi je i ta činjenica da su stikeri polepljeni po inventaru, a aerodrom vrvi od policije, obezbeđenja i drugog osoblja. Ovo je jedina vrsta „promo materijala“ koji je uočljiv na aerodromu i ne postoje slični slučajevi ove vrste. Lično me zanima zašto se na aerodromu stikeri jedne vojne organizacije tolerišu i ne sklanjaju. Odlepila sam stikere na koje sam naletela, ali pretpostavljam da ih ima. Veoma me zanima stav aerodroma povodom ovog slučaja“, kaže naša čitateljka.

Pitanja ovim povodom uputili smo i Aerodromu „Nikola Tesla“.

„Aerodrom „Nikola Tesla“ nije ni autor ni distributer pomenutog materijala. Uklonićemo ih u nakraćem mogućem roku, što je slučaj sa svim materijalima koji nisu deo zvanične komunikacije aerodrom i njegovih partnera“, navodi se u odgovoru aerodroma.

Pročitajte još:

Foto: Čitalac Nova.rs

„Predatorska regrutacija i topovsko meso“

Plaćenička grupa Vagner iza koje stoji kontroverzni biznismen Jevgenij Prigožin, aktivna je od 2014. godine. Prema procenama Bele kuće, u Ukrajini se bori oko 50.000 Vagnerovaca. Američki stručnjaci opisuju Vagner grupu kao mrežu nekoliko kompanija, finansijskih posrednika i ofšor firmi ili kao „kartel državnih preduzeća sa svojim paravojnim snagama“.

Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Prigožin, poznat pod nadimkom „Putinov kuvar“ jer je bio vlasnik ketering firme koja je snabdevala Kremlj, priznao je da je osnivač Vagnera tek u septembru prošle godine. Poslednjih meseci javno govori o operacijama Vagnera u Ukrajini, čak snimljen je i kako razgovara sa robijašima u zatvorima širom Rusije kojima obećava slobodu ukoliko pristanu da odu na ratište i bore se najmanje šest meseci.

Takođe, izuzetno su brutalni prema sopstvenim članovima, posebno onima koji pokušavaju da pobegnu iz Vagnera. Tokom poslednjih nekoliko nedelja, u javnost su procurili snimci na kojima se vidi kako dezertere ubijaju maljem u glavu. Veruje se da je snimke sam Vagner objavio u pokušaju da zastraši one koji bi prebegli na ukrajinsku stranu ili zatražili azil na zapadu u zamenu za svedočenje o ratnim zločinima.

Prigožin i njegova Vagner grupa su pod američkim i evropskim sankcijama, a protiv ruskog oligarha je u SAD 2018. podignuta optužnica za mešanje u američke izbore, što je on takođe priznao.

BONUS VIDEO: Predsednik najvio ulaganje u borski aerodrom, Ziđin planira da ga otkupi i sruši

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare