pogled na Beograd Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Skoro 10 dana od kada je buknuo požar na deponiji u Vinči koji je danima gušio stanovnike glavnog grada Srbije, Grad Beograd je objavio odluku o dodeli ugovora za nabavku mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha. Posao vredan 396,5 miliona dinara, odnosno 3,35 miliona evra. 

Danima su se, nakon što je buknuo požar u Vinči, Beograđani gušili od smrada i dima koji je dolazio sa zapaljene deponije, a najalarmantnije je bilo 8. avgusta prepodne kada je ogroman deo glavnog grada Srbije bio u prekriven dimom usred tada još jednog vrelog i toplog dana, pa su građani pored velikih vrućina tada morali da se bore i sa „zadimljenim problemom“.

Nadležni su tog dana, a i narednih uveravali da je kvalitet vazduha u Beogradu prihvatljiv, odnosno da nije došlo do dramtičnog zagađenja, iako su mnogi ekolozi tvrdili da je taj vazduh opasan po zdravlje čoveka i da je stanje alarmantno, a neki su zahtevali i proglašenje vanredne situacije u glavnom gradu Srbije.

Samo deset dana kasnije Grad Beograd, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, objavio je odluku o dodeli ugovora za nabavku mernih stanica za programskim rešenjem za proračunavanje kvaliteta vazduha i predikciju zagađenja u prestonici, a ugovor je dodeljen kompaniji „Interkom Telekomu“ i firmi „Ekomaks solušns“.

Dim Zagadjenje
Dim u Beogradu Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Ovom javnom nabavkom predviđena je nabavka 20 mernih stanica, sa dva rezervna seta automatskih analizatora, za praćenje zagađenja vazduha koje treba da omoguće kontinuirano i precizno praćenje i izveštavanja o kvalitetu.

Ukupna vrednost nabavke je 396,53 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 475,83 miliona dinara sa PDV-om.

Ugovorom je predviđeno da ponuđač pored izrade programskog rešenja, radi i konfiguraciju platforme, ali i obuku i tehničku podršku.

Pomenuti program trebalo bi da obrađuje veliki broj podataka u realnom vremenu i računaju satne koncentracije zagađujućih materija i radi upozorenja na osnovu njih, ali i generiše prognoze.

Požar na deponiji u Vinči
Požar na deponiji u Vinči

Podsetimo, požar na deponiji u Vinči izbio je 7. avgusta, a gašenje je trajalo danima. Već narednog dana nakon izbijanja požara, ogroman deo Beograda bio je pokriven dimom, za koje su mnogi ekolozi i lekari, naveli da je otrovan i kancerogen. Danima je taj dim bio vidljiv u gradu, a stanovnici pojedinih delova Beograda, kao što je Mirijevo priliku da osete smrad sa deponije u Vinči imali su danima.

Inače, već 8. avgusta mnoge aplikacije za merenje kvaliteta vazduha objavile su upozorenja da ljudi nose maske, izbegavaju da izlaze napolje što više i zatvore prozore. Sa druge strane nadležnis u tvrdili da je sve pod kontrolom i da je do povećanog zagađenja došlo samo na kratko i to u periodu od dva sata i da je nakon toga sve bilo u redu , neki poput gradonačelnika Beograda Zorana Radoojičića savetovali su građanima da zatvore prozore ako osećaju dim i to je bilo sve.

Dim Zagadjenje
Dim u Beogradu Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Požar na deponiji u Vinči potpuno je ugašen tek pre četiri dana, a dogašavanje je trajalo više od deset dana.

Bonus video – Pulmolog o zagađenju vazduha u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar