Savamala, godišnjica rušenja
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Prema mojim informacijama, čitava Ulica kneza Miloša i deo Senjaka je pod septičkim jamama. Te jame moraju da se čiste periodično. Pet ili šest ispusta Beogard ima direktno u Savu ili Dunav, a tri su u okolini Beograda na vodi" objašnjava za naš portal doktor Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. "Zamislite da oni tamo sagrade čitav grad, a ne reše fekalne kanalizacije", u čudu je naša sagovornica.

Ona ističe da smo mi jedina zemlja u Evropi koja ispušta fekalne vode direktno u Danav, bez ikakvog prečišćavanja.

„Dobar deo Beograd je na septičkim jama, a onaj deo koji je na kanalizaciji, ta kanalizacija bez ikakvog prečišćavanja ide direktno u reke“, ponavlja naša sagovornica.

O tome da Beograd nema regulisano odlaganje fekalnih voda svedoči i informacija da je preduzeće Vodovod i kanalizacija iznenadno i jednostrano prekinulo ugovor sa svim privatnicima koji se bave komunalnom delatnošću – odvozom fekalnih voda. „Time je onemogućen istovar fekalnih voda na deponiji Ada Huja, koja je nažalost jedino zakonom predviđeno mesto za to“, saopštilo je Udruženje zabranjenih privatnika. Povodom te informacije kontaktirali smo i JKP „Vodovod i kanalizacija“, ali odgovor nismo dobili ni putem telefona ni putem mejla. 

„Ti kamioni koji se dovoze i prosipaju u Adi Huji su verovarno od čišćenja septičkih jama“, konstatuje naša sagovornica.

Ona navodi da probloem sa septičkim jamama imaju i divlja naselja, poput Kaluđerice.

Nekontrolisano izlivanje fekalnih voda utiče na životinjksi svet, upozorava Đorđević.

„Ekohemski sastav reka se menja zbog toga, pa maltene liči na barski svet, a ne na rečni. O tome treba da se priča, jer ljudi nisu svesni. Država sistemski i strateški mora da rešava. To je moguće rešiti, aali to nije prioritet ove države. Država pravi gradove koji se vide, a to što smrdi je nebitno“, primećuje naša sagovornica.

Na to da Beograd ima problem sa ispuštanjem fekalnih voda i da na taj način zagađuje reke ukazuju već odavno i brojnen ekološke organizacije. Užasavajući snimak gde kamion izbacuje fekalije u Dunav nedavno je zgrozio Srbiju, ali ovaj problem nije nov. Šokantni snimak izbacivanja fekalija objavljen je juče na Instragram stranici Eko straže, ali problem postoji već godinama i očigledno niko nema nameru da ga reši.

Bonus video: 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare