Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beograd danas, po ko zna koji put, muku muči sa zagađenjem vazduha, pa je na samom vrhu svetske liste. Ispred naše prestonice su Delhi i Ulan Bator. Da je vazduh zagađen, priznaje i Zavod za javno zdravlje Beograd, pa preporučuje da osetljivije grupe stanovništva (stari, deca, srčani i plućni bolesnici) preusmere aktivnosti u zatvoren prostor, a ostali da ih smanje i prave češće pauze.

Oglasile su se i organizacije i pokreti.

Naše zdravlje, zdravlje naše dece, ugroženo je nebrigom institucija i kontinuiranim ignorisanjem upozorenja, merenja i analiza koje jasno govore da je zagađenje vazduha ozbiljan problem, koji se neće sam od sebe rešiti – upozorili su danas iz inicijative Ne davimo Beograd.

Zabrinuti su i  u Ekostraži.

– Srbija gori! Oktobar je, a mi imamo zagađenje kao da je najdublja zima. Po SEPA stanicama četiri mesta imaju jako zagađen vazduh – Beograd (Vračar), Niš, Smederevo i Novi Pazar. Na luftdatenu možemo da vidimo da je u celoj zemlji zagađen vazduh – navode iz Eko straže.

Zagađenje vazduha u Srbiji veće od zvaničnih podataka

Smrtnost od korone povezana sa zagađenjem vazduha

Oni su građanima poručili da ostanu kod kuće, ne otvaraju prozore i da se, ukoliko izlaze napolje, zaštite nano maskama koje filtriraju PM 2.5 čestice.

O zagašenju svedoči i sajt Beoeko, koji objavljuje podatke i preporuke Zavoda za javno zdravlje Beograd.

Foto: beoeko.com

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar