Jelena Begović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je Srbija na dobrom putu da kroz deset godina nauka bude ta koja diktira ekonomski razvoj zemlje.

Ona je na skupu povodom četiri godine rada republičkog Fonda za nauku rekla da je doneta strategija koja ima viziju naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, sa željom da se izgrade snažne naučne, istraživačke i razvojne institucije koje treba da odgovore na globalne izazove.

„Takođe, želimo da podržimo i izgradimo lidere istraživače, kao i istraživačke timove koji će moći da izađu na globalnu mapu nauke i da pokažu šta Srbija ume i zna“, navela je Begović dodavši da je Republički fond za nauku postao veoma važan oslonac za naučnike iz Srbije.

Begović je najavila da će Fond za nauku imati još jedan novi poziv vezan za dijasporu koja će po njenoj oceni biti važno vezivno tkivo između naučne zajednice iz Srbije i sveta.

U saopštenju ministarstva istaknuto je da je država u prethodnom periodu puno uložila u nauku, izgradnju naučno-tehnoloških parkova i sve veće startap zajednice u Srbiji.

***

BONUS VIDEO – O ženama i nauci – jedna lepa priča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare