Jelena Begović Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

U Srbiji je identifikovana tzv. kraken podvarijanta omikron soja koronavirusa, potvrdila je večeras za Tanjug ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i istakla da je to bilo "apsolutno očekivano".

Begović je naglasila da zasad nema indikacija da kraken podvarijanta daje težu kliničku sliku i naglasila da se, na osnovu dosadašnjeg praćenja, može očekivati da ova podvarijanta relativno brzo postane dominantna.

„Povodom vesti da je tzv. Kraken podvarijanta omikron soja identifikovana u Srbiji, pre svega hoću da da kažem da je to bilo apsolutno očekivano i samo je pitanje trenutka kada ćemo ga detektovati u našoj populaciji. Ovaj soj je detektovan u oktobru u Njujorku i stigao je do nas relativno brzo, što govori o njegovoj sposobnosti da se jako lako prenosi“, rekla je Begović.

Kako je podvukla, kako se virus konstantno menja sve lakše se prenosi, ali i efikasnije izbegava imuni odgovor.

„Nažalost, poklopio se sa hladnim vremenom tj. zimom, kada smo nekako podložniji infekcijama, uključujući grip i ostale respiratorne infekcije. Zasad nema indikacija da daje težu kliničku sliku što je ključno za sve nas, tako da i u budućnosti možemo očekivati dalje promene, odnosno mutacije ovog virusa, ali se nadam samo u smeru lakšeg prenosa, a ne težeg oblika bolesti“, rekla je Begović.

***

BONUS VIDEO – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar