Jelena Begović Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORCIC

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da se korišćenjem inostranog reproduktivnog materijala za vantelesnu oplodnju ne može uticati na promenu genoma.

Kako je istakla, ne postoji „srpski“ niti bilo koji drugi nacionalni genom.

Ona je za današnju Politiku rekla da Balkan obiluje velikom raznovrsnošću gena jer je oduvek bio podneblje velikih migratornih kretanja, i dodala da je „godinama“ u pripremi projekat koji bi trebalo sekvenciranjem genoma 1.000 pojedinaca da pokaže koje su kombinacije genetike tipične za određene populacije na Balkanu.

„Kroz bioinformatičke analize saznaćemo kakve su tragove ostavile migracije na Balkanu. Biće to prilika da raskrstimo sa mitovima o našoj izuzetnoj nacionalnoj genetici. Svi mi na ovoj planeti smo jedinstveni i samim tim izuzetni“, rekla je ona o projektu „1.000 genoma“.

PROČITAJTE JOŠ

Navela je da će to istraživanje doprineti saznanjima koje su bolesti nastale zbog specifične genetike populacije u regionu Balkana i dodala da se na osnovu toga može razviti najefikasniji lek, ili planirati uvoz već postojećeg.

„Sekvenciranjem genoma može se saznati koje će se bolesti kod nekog sigurno ispoljiti, a za koje postoji velika verovatnoća. Na tom polju su najveća otkrića i tu je cela medicina fokusirana, na kvalitetnu prognozu i dijagnostiku, na uzrok bolesti“, naglasila je Begović.

BONUS VIDEO „Ne damo vam matericu“: Zašto su Dveri protiv vantelesne oplodnje materijalom iz Španije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar