Ginekološki pregld, ginekološka ordinacija
Foto: Shutterstock

Ginekolog u Domu zdravlja Bečej je u pritvoru, a druga doktorka ne može da piše upute i recepte. Pacijentkinje moraju da se leče privatno, uzorke uzimaju same, a plate, zbog proceduralnih propusta, ne mogu da im budu isplaćene na vreme. Dom zdravlja saopštio da je od ponedeljka, 12. decembra, angažovao još jednog ginekologa.

Od 23. novembra, od kada se ginekolog Doma zdravlja Bečej S. M. nalazi u pritvoru, pacijentkinjama zbog nedostatka ginekologa (drugi je na specijalizaciji) nema ko da napiše upute, ispuni hranarinske liste, prepiše lekove, niti izvrši neophodne analize potrebne kao priprema za operaciju.

„Sam svoj doktor“ ili ipak odlazak kod privatnika

„Pred odlazak na operaciju zbog neslaganja u rezultatima analize dve laboratorije, otišla sam u Dom zdravlja na konsultacije, gde mi je sugerisano da uzorak VS (vaginalni seket) uzmem samostalno, jer je hitno, a doktorka je u gužvi, pa mi je ukratko objašnjeno kako to da uradim kod kuće, nakon čega mi je data prozirna epruveta sa štapićem. Nakon što sam samoj sebi uzela VS, epruvetu sam odnela u privatnu laboratoriju. Iako nisam osećala nikakve simptome, niti promene u vaginalnoj flori, rezultati VS analize nisu bili u redu, a sa takvim nalazom, u Betaniji u Novom Sadu nisu mogli da zaključe administrativni prijem, uputivši me nazad kod ginekologa DZ Bečej da se ispišu odgovarajući lekovi i vaginalete“, kaže za portal N1 pacijentkinja koja je želela da ostane anonimna, jer je „čeka je još jedna operacija i nastavak lečenja tom Domu zdravlja“.

Pred kraj terapije, kako kaže, otišla je u Dom zdravlja kako bi zakazala ponovno uzorkovanje, „ali od strane doktorke, jer se zaista nisam osećala sigurno da to ponovo sama uradim“.

„Ipak, rečeno mi je ogromna gužva, ‘vidite i sami’ (i jeste, videla sam, bila je gužva), da Dr Ubović ne može da me primi, i da VS uzmem samostalno – opet. Rekla sam sestri, preko šaltera, da mislim da ni prošli put ja to nisam dobro uradila, da ne znam ni koliko su uslovi kod kuće sterilni, ni da li sam pravilno vratila štapić u epruvetu, na šta je medicinska sestra rekla: ‘Ovo i onako ništa nije sterilno’, pokazujući mi epruvetu sa štapićem i neku staklenu pločicu, dajući mi oba umotana u papirni ubrus i naznaku da to što pre odnesem u laboratoriju, jer je uzorak osetljiv“, kaže naša sagovornica.

„Na putu ka kući, kontaktirala sam prijateljicu, inače medicinsku sestru, da joj kažem kako se ne osećam sigurno da sama uzimam VS, te da li bi ona bila ljubazna da to uradi, na šta je ona meni rekla – ni slučajno, ja nemam veze sa ginekologijom, to moraš u ordinaciji. Nakon toga, iskustvo sam podelila sa drugom prijateljicom, pa tako saznajem, indirektno, da ovaj način samostalnog uzorkovanja VS uopšte nije uobičajen za ginekološku praksu, i napokon odlučujem da sve odradim u privatnoj ordinaciji“, kaže ona.

Iz edicije „Fali Vam još jedan papir ili ovaj papir Vam nije validan“

Uz probleme sa kojima su se susretale pacijentkinje koje su bile prinuđene da urade neophodne analize pred operaciju, probleme zbog nepostojanja ginekologa u DZ Bečej imale su i trudnice, čak i one koje su kod ginekologa išle samo na redovnu kontrolu i popunjavanje hranarinskih lista.

Ceo tekst možete da pročitate na sajtu N1

BONUS VIDEO: Užički ginekolog osuđen samo na osam meseci kućnog pritvora za polno uznemiravanje žena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar