Foto: Privatna arhiva

Milica Milićević Vujičić iz Beograda, majka sedmomesečne kovid pozitivne bebe koja je pre dva dana izašla sa bolničkog lečenja, priča za list “Nova” kroz šta je sve prošla da bi njena beba, sa telesnom temperaturom iznad 40 stepeni dobila adekvatno lečenje. Kako kaže, za problem sa kojim se uz ogroman strahu za svoje dete borila, krive su procedure ali i nonšalantan odnos lekara.

Milićević Vujičić priča za “Novu” da je sve počelo u danu kada je dobila pozitivan antigenski test na koronu.

“Imala sam blaže simptome korone, testirala se i ispostavilo se da sam inficirana. Te večeri mi je beba dobila temperaturu. Odmah sam znala da je u pitanju korona, jer sta bi drugo moglo da bude kad je dete sve vreme sa mnom”, priča ova majka sedmomesečne devojčice.

Zbog toga je, kako kaže, odlučila da što pre ode do kovid ambulante na Zvezdari, gde je saznala da ne pregledaju decu i da mora u Dom zdravlja.

Povezane vesti:

“Ispred Doma zdravlja Zvezdara je bio ogroman red ali sam se izborila da beba bude što pre pregledana. Kada sam ušla na pregled, doktorka je bila krajnje ležerna. Rekla sam da beba ima visoku temperaturu i da je najverovatnije pozitivna na koronavirus, ali je doktorka je konstatovala da nema potrebe za testranjem i analizom krvne slike, jer je previše rano da bi se bilo šta videlo”, priseća se majka.

Pošto je iz Doma zdravlja izašla uznemirena, kako kaže, otišla je da detetu privatno uradi analize krvi, da bi rezultati otkrili povišen CRP, što ukazuje na bakterijsku infekciju.
“Onda sam pozvala privatnog pedijatra a savet je bio isti – da detetu dajem antibiotik i skidam temperaturu uz pomoć lekova”, priča.
Najgore je, međutim, sledilo nekoliko sati kasnije, kada je bebi telesna temperatura skočila na 41 stepen.

“Lekovi nisu delovali, pokušavali samo da joj skinemo temperaturu na sve moguće načine, ali ništa nije pomagalo. Počela je da koluta očima, da ne reaguje dobro na mene. Ona je inače živahno, veselo dete i sve to me je jako plašilo”, opisuje trenutak kada je kao jedino rešenje videla da se uputi u bolnicu.

Priznaje da je nakon dolaska u KBC “Dragiše Mišović”, iz straha da će neće biti primljena, slagala da joj je beba već testirana i kovid pozivtivna.

“Primili su je na pregled zbog visoke temperature i onda je nastao problem kad nisam imala da im pokažem pozitivan test. Bila sam uporna, nisam htela da odem dok dete ne testiraju. Mislila sam: ‘Gde ću dete u ovakvom stanju da vučem po gradu na testiranje’”, priča.

Sedmomesečna beba je na kraju testirana, test je bio pozitivan i sa majkom je smeštena u bolnicu.

“Te večeri smo nas dve primljene na odeljenje. Tokom noći i sutrašnjeg dana imala je jako visoku temperaturu, koja je trećeg dana počela da spada. Nakon tri dana je bila stabilno ali je ostala još nedelju dana u bolnici”, kaže Milićević Vujičić i dodaje:

“Sve vreme je intravenski primala jake antibiotike i ujutru i uveče, pritom je dobila i mokraćnu infekciju koju su istovremeno lečili. Na sreću nije imala upalu pluća. Jednom je iščupala braonilu, pucale su joj vene, gledala sam svoje dete konstantno u plavim pečatima. Bilo mi je jako teško”, priseća se majka i dodaje da su uslovi u bolnici bili dobri, ali je njoj kao majci sve to teško palo.

Devojčica je sada dobro i bez temperature, a njih dve se trenutno nalaze u kućnom karantinu.

Kakva je procedura za prijem dece u bolnicu

Rukovodilac dečje klinike u “KBC Dragiša Mišović” Dr Olivera Ostojić kaže za list “Nova” da ona u potpunosti razume zabrinute roditelje, ali da svi pacijenti koji dolaze na bolničko lečenje moraju prvo da prođu kroz Domove zdravlja, jer bolnica nema uslove da sprovodi primarnu trijažu i testiranje na koronavirus.

druga doza bolnica kovid
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Kao i odrasli, tako i deca za koju postoji sumnja da imaju koronavirus prvo moraju da prođu kroz kovid ambulante ili, u vreme kada ambulante ne rade, kroz dežurajuće tercijalne ustanove – Institut za majku i dete ili Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Ako je potrebno, oni decu odatle upućuju na bolničko lečenje ili neku eventualnu konsultaciju, jer mi imamo samo prijemnu ambulantu, nemamo trijažu”, kaže dr Ostojić za “Novu” i objašnjava:

“Dete koje ima simptome kovida i pozitivnog roditelja, a u Domu zdravlja ocene da je za bolničko lečenje, to dete mi testiramo pri prijemu, ne mora da gubi vreme čekajući rezultate testa u Domu zdravlja.”

Zaključuje da je procedura za odlazak u bolnicu zapravo ista kao i pre panedmije koronavirusa, da se pacijenti iz Doma zdravlja, sa uputom, šalju u bolnice, samo je sada razlika u tome što se ide u kovid ambulante ili Domove zdravlja i na kovid odeljenja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare