Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Beogradski centar za ljudska prava uputio je zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Policijskoj upravi u Novom Sadu i Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu tražeći da predoče precizne informacije i tačan redosled koraka koje su preduzimali u vezi sa slučajem prebijanja mladića zabeleženog na kamerama 24. avgusta.

„Različite i protivrečene informacije policije i tužilaštva o tom događaju, odnosno o njihovom međusobnom obaveštavanju o krivičnom delu, unose dodatnu nesigurnost kod već uznemirene javnosti, produbljujući nepoverenje u pravnu sigurnost i zaštitu bezbednosti svih građana Srbije“, ocenio je ovaj Centar i dodao da s obzirom na samu svirepost izvršenja krivičnog dela, javnost u Srbiji ima pravo da zna šta se tačno desilo i da li su pravosudni i policijski organi postupali blagovremeno i u skladu sa zakonom.

Navode da je u javnom interesu da Policijska uprava u Novom Sadu javnosti saopšti kog dana, u koje vreme i na koji način su policijski službenici prvi put dobili informacije o krivičnom delu, kada su došli u posed video snimka, kada su prvi put obavestili tužilaštvo, kada su i na koji način prvi put saznali identitet osumnjičenog Ivana Kontića, kada su o tome obavestili tužilaštvo, da li su i kada inicirali izdavanje poternice za Ivanom Kontićem i kada im je dostavljena naredba suda za izdavanje poternice za osumnjičenim.

Ova pitanja o tome šta su i kada preduzeli upućena su i Osnovnom i Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Beogradski centar za ljudska prava je takođe podneo inicijativu Zaštitniku građana da pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Policijske uprave u Novom Sadu u ovom slučaju.

Podsećamo da u Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da su o slučaju prebijanja obavešteni tek 4. septembra, dok načelnik Policijske uprave u Novom Sadu Milorad Šušnjić navodi da su te tvrdnje „apsolutno netačne“ i da je tužilaštvo o događaju obavešteno istog dana.

Advokat Miloš Paligorić koji zastupa M. M. (28) prebijenog 24. avgusta izjavio je da je osumnjičeni Ivan Kontić već šest dana imao zavedenu krivičnu prijavu kada je otišao u Više tužilaštvo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare