Od 1. januara do danas, na teritoriji Srbije prijavljena su ukupno 253 potvrđena slučaja pertusisa odnosno velikog kašlja, navode za Nova.rs iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", nakon što je jutros saopšteno da su četiri pacijenta preminula od ovog virusa u Institutu za majku i dete u Beogradu. U navedenom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca. Najveći broj obolelih registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20 godina. Prošle godine je najveći broj slučajeva registrovan u uzrasnim grupa dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine prošlo više od 10 godina.

Što se tiče teritorijalne distribucije, iz „Batuta“ navode da je najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mesto prebivališta prijavljen sa teritorije Grada Beograda i Južnobačkog okruga, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobanatskog i Južnobačkog okruga.

Stanje prošle godine

Prošle 2023. godine na teritoriji Srbije prijavljena su ukupno 1.342 potvrđena slučaja pertusisa. U navedenom periodu od početka sezone respiratornih infekcija prijavljena su tri smrtna ishoda kod nevakcinisane dece mlađe od tri meseca kod kojih je potvrđen pertusis.

Najveći broj prijavljenih slučajeva pertusisa dijagnostikovan je tokom decembra i novembra meseca 2023., podsećaju iz „Batuta“.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupa dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine sa celoćelijskom komponentom protiv pertusisa (DTP), u skladu sa tada aktuelnim Кalendarom obavezne imunizacije, prošlo više od 10 godina.

Najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci.

Što se tiče teritorijalne distribucije, najveći broj slučajeva pertusisa prošle godine u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga, Grada Beograda i Južnobanatskog okruga gde su zabeležene i najviše stope incidencije.

Foto: Shutterstock

Najznačajniji način prevencije velikog kašlja je kompletna imunizacija, poručuju iz „Batuta“.

„Vakcine protiv velikog kašlja se obično daju u kombinaciji sa vakcinama protiv difterije i tetanusa (često u kombinaciji i sa vakcinama protiv dečije paralize, oboljenja izazvanih Haemophilusom influenzae, hepatitisa B). Primarna imunizacija sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu se sprovodi u prvoj godini života, od drugog do šestog meseca sa definisanim razmacima. Prva revakcinacija se sprovodi jednom dozom vakcine tokom druge godine života, a druga pred polazak u školu“.

PROČITAJTE JOŠ:

Vakcinacija planirane populacije kombinovanom petovalentnom vakcinom sprovedena je u Srbiji u 2022. godini sa obuhvatom od 91,9%.

Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečije paralize kombinovanom petovalentnom vakcinom (DTaP-IPV-Hib) u drugoj godini života sprovedena je u Srbiji sa obuhvatom od 80,6%.

Od 1. januara 2022. godine druga revakcinacija protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečije paralize pre upisa u prvi razred osnovne škole sprovodi se kombinovanom četvorovalentnom vakcinom (DTaP-IPV). Postignuti obuhvat drugom revakcinacijom navedenom vakcinom u 2022. godini na nacionalnom nivou iznosio je 91,3%.

Iz „Batuta“ podsećaju da je pravovremena imunizacija vakcinom koja sadrži komponentu protiv pertusisa, uključujući primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine (u periodu od navršenih dva do šest meseci života), ali i revakcinaciju navedenom vakcinom u drugoj godini, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95% planirane populacije najefektivnija mera individualne, ali i kolektivne zaštite dece koja zbog uzrasta ili postojanja trajnih kontraindikacija ne mogu biti vakcinisana.

BONUS VIDEO: Raste broj obolelih od velikog kašlja: Od akutnih respiratonih infekcija obolelo više od 13.000 ljudi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar