Foto: BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

Na području bare Reva živi 150 vrsta ptica među kojima je 130 strogo zaštićeno, rečeno je danas na tribini "Ekologija, aktivizam i solidarnost" na nasipu kod bare Reve, sa koje je zatraženo da taj prostor bude proglašen zaštićenim staništem.

Kako je rečeno, na prostoru oko bare nalaze se dva gnezda orla belorepana koji je najveći orao Evrope, ali se tu mogu videti i vidre i divlje svinje.

Predstavnica Udruženja građana Kotež Danijela Nestorović rekla je da je leva obala Dunava potpuno prepuštena sama sebi, da opština Palilula ne ulaže u potencijale leve obale i da građani sami rade na rešavanju problema.

„Građani su na primeru bare Reva pokazali da imaju moć“, rekla je Nestorović.

Ekološki aktivista i predstavnik Udurženja Odbranimo reke Stare Planine Aleksandar Jovanović Ćuta istakao je da je bara Reva slobodna i da je to jasno svakome.

On je rekao da ako se ne skloni ova vlast, građani će se „vući od bare Reve, do bare Reve“.

Predstavnik Centra za politike emancipacije Vladimir Simović rekao je da se u Srbiji „živi ekološka katastrofa“, jer se prodaju voda, banje, rude i nafta.

Arhitekta Dragoljub Bakić ocenio je da će se Beograd probuditi onda kada građani budu pili kišnicu zbog gradnje na Makiškom polju i da je bara Reva proba za Makiš.

„Očekujem da Makiš bude kapisla oko koje će se svi probuditi“, rekao je Bakić i dodao da je ovo prilika za „zeleni dogovor Beograda“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar