Bara Reva
Foto: Privatna arhiva/Miloš Milenković

Udruženja građana "Bela čaplja", "Kotež" i "Komšija Krnjača" pokreću inicijativu da bara Reva na teritoriji Beograda bude proglašena za prirodno dobro, saopštila je danas organizacija Građanske inicijative i pozvala druge organizacije civilnog društva da se pridruže.

U pozivu se navode da u Revi trenutno nastaje nelegalna deponija izmešanog građevinskog otpada po nalogu beogradskog komunalnog preduzeća Gradska čistoća.

„Otpadom je za sada zatrpano preko 20 hektara šume, a nijedna procedura za adekvatno uključivanje javnosti i vođenje adekvatne javne rasprave, kada je u pitanju tema od ovakvog značaja za javni interes nije ispoštovana, budući da stanovnici Krnjače nisu bili adekvatno obavešteni o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta, niti je postavljena tabla s informacijama o radovima“, navedeno je u pozivu iz Građanskih inicijativa.

Na delu je kršenje zakona, brojnih međunarodnih konvencija na koje se Srbija obavezala, kao i direktno ugrožavanje javnog interesa kroz dalje uništavanje prirodne sredine, i navode da je Bara Reva stanište 150 vrsta ptica i važan element u zaštiti naselja s leve strane Dunava od poplava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar