Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Kad bi mene neko pitao ja bih stavio moratorijum i rekao da nema više zidanja dok infrastruktura, saobraćaj, kanalizacija i sve ostalo što fali u Beogradu ne dostignete već izgrađeni fond. Onda kroz deset godina može da se nastavi zidanje ako bude bilo potrebe”, objašnjava za Nova.rs arhitekta Dragoljub Bakić šta bi uneo u novi Generalni urbanistički plan Beograda, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. Ipak, od gradske vlasti očekuje da uradi suprotno.

Grad Beograd otpočeo je rad na donošenju novog Generalnog urbanističkog plana (GUP), dugoročnog strateškog dokumenta koji bi trebalo da važi do 2041. godine, koji će biti na snazi tek nakon što ga usvoji Skupština grada.

Urbanistički zavod pozvao je širu javnost da u anketi izrazi svoje mišljenje o razvoju prestonice u narednih 20 godina, a rezultati ankete bi trebalo da budu deo izveštaja Ranog javnog uvida.

Arhitekta Bakić smatra da raspisivanje ankete ne oslikava brigu o mišljenju građanja, niti ozbiljnost u izradi ovog važnog dokumenta.

Poslednja izmena Urbanističkog plana urađena radi ozakonjenja Beograda na vodi

Poslednji Generalni urbanistički plan donet je 2003. godine za period do 2021. Ovaj dokument je, međutim, 2016. godine pretrpeo promene, koje arhitekta Bakić vidi kao diverziju.

“GUP je podložan promenama ali to što su oni uradili 2016. meni liči na pravu diverziju. Oni su tada doluku koji su doneli 2014. godine da naprave Beograd na vodi i Makiš samo provukli kao izmenu GUP-a i na taj način je urbanistički ozakonili”, kaže Bakić.

Dodaje da je planove za sve te štetne projekte napravio upravo Urbanistički zavod, što ga diskredituje kao instituciju.

“Raspisali su anketu, ali oni ne vode računa o građanima, oni se rugaju i struci i građanima. To što rade sa urbanizam Beograda je ruganje, to su urbanističke spekulacije, a ne urbanizam. Očekujem da će i novi GUP biti jedna spekulacija, koja je sa ovakvom vlašću sasvim moguća ”, kaže naš poznati arhitekta.

Objašnjava da je za izradu GUP-a potrebno je više vremena, kao i ozbiljan tim stručnjaka – arhitekta i urbanista, koji, po Bakićevom mišljenju, Urbanistički zavod Beograda nema.

“Prvi GUP, koji je napravljen 1923. godine pravljen je pet godina. Isto je bilo i sa dokumentom iz 1973. godine, gde su tri godine samo sedeli ovde urbanisti iz Vašingtona i pomagali nam u tome. To je bio ‘zlati GUP’ kome se divila Evropa, jako dobro urađen urbanistički plan. To samo pokazuje da je Generalni urbanistički plan jedna nauka, sa stotinama učesnika. To ne može da se zbrza, kao što će sada da uradi”, kaže.

Bakić smatra da je Beograd je već toliko porastao da više i ne treba da raste, bar u narednih 10 godina, što bi trebalo da bude i deo novog Plana.

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

“Kad bi mene neko pitao ja bih stavio moratorijum i rekao da nema više zidanja dok infrastruktura, saobraćaj, kanalizacija i sve ostalo što fali u Beogradu ne dostignete već izgrađeni fond. Onda kroz deset godina može da se nastavi zidanje ako bude bilo potrebe”, objašnjava arhitekta i dodaje:

“Dokle će Beograd da bude bez kanalizacije?! Dokle ćemo da izlivamo otpadne vode direktno u Savu i Dunav?! Tome moramo jednom reći dosta. Metropola kao što je Beograd, glavni grad jedne države Evrope, ne može da nema kanalizaciju. To je potpuno necivizacijski.”

Povezane vesti:

Napominje da su demografi izašli sa analizom da će se u Beogradu smanjivati broj stanovnika i da će do 2041. godine, do kada važi novi GUP, broj stanovika spasti na 1.350.000, dok sad ima 1.600.000”, kaže i objašnjava šta je u aktuelnim planovima pogrešno:

“Oni prave metro za 1.900.000 ljudi, što je potpuno pogrešno. Nema tog naroda. Sve analize broja putovanja pokazuju da je to neisplativo.”

Kaže da nam isto tako nisu potrebna nova stambena naselja, zato što ona ne rešavaju krov nad glavom, već ih kupuju ljudi koji imaju novac, zbog čega u Beogradu već ima na desetine hiljda praznih stanova.

“Cena kvadrata u Beogradu nije proizašla iz prave, korektne tržišne situacije. Proizašla je iz mahinacije i špekulacije jer se stanovi kupuju kao investicije. Postoji i sumnja da su novci sivi, crni, prljavi i tu se ne pita za cenu. Zato mladi parovi nisu u stanju ni na koji način da dođu do stana”, tvrdi Bakić.

Za to vreme nestaju zelene površine i zagađenje postaje sve nepodnošljivije.

“Betoniraju se dvorišta, seku šume. Na Zvezdari hoće u parku da grade. Krčimo šumu na Košutnjaku, hoćemo da uništimo 30 hektara. To su kriminalne radnje, to su zločini, urbicidi. To su potpuno sulude stvari koje donose veliki profit i nema ko da stane na put tome, oni će sve to staviti u GUP”, kaže i upozorava:

“To je jedna vrlo ozbiljna stvar koja će za dugo godina da opet poremeti planiranje i razvoj Beograda. To sve skupa pogoršava uslove stanovanja građana. Umesto da se radi na poboljšanju.”

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare