Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Dok grad Čačak izdvaja hiljade i hiljade evra za koncerte koji su snimljeni u praznoj sali ovdašnjeg Doma kulture, nezaposlenim porodiljama iz ovog grada opet kasne naknade koje im po zakonu pripadaju.

Prema rečima Tamare Zarić, majke petogodišnje Sofije, dvogodišnje Lenke i šestomesečnog Vasilija, ponavlja se istorija od pre nekoliko meseci kada su morale da „obijaju pragove“ Gradske uprave i čačanskog Centra za socijalni rad zbog višemesečnog kašnjenja primanja koja im je država garantovala.

„Ovo je bruka i sramota, opet nam dva meseca kasni isplata. Zvale smo Centar za socijalni rad, jednoj ženi kažu da čekaju rebalans budžeta, drugoj novu budžetsku godinu i opet nas ‘zavlače'“ priča Tamara za Nova.rs.

Dodaje da je nezaposlena, da suprug prima minimalac, deca mala i zahtevna i da jednostavno ne znaju šta da rade, jer treba deci za hranu, najmlađem za pelene i da su to“ sve veliki novci koje moraju izdvojiti“

“ Kako ih nije stid, platili su koncert Kerbera u Domu kulture, prema mojim informacijama18,5 hiljada evra, a nama nemaju da isplate po deset, jedanaest hiljada dinara“, jada se Tamara.

Ona podseća da je zima kalendarski na pragu, ali je već hladno vreme pa treba spremiti ogrev, plaćati struju, vodu i ostale račune i ukazuje da im i ta primanja mnogo znače.

Ljiljana Mijatović, takođe majka troje dece, kaže da je dobila informaciju da uplata nezaposlenim porodiljama neće biti do 20. januara naredne godine.

„Ovo je njihov način da podižu natalitet i da se bore da se u Srbiji rađa što više dece“, ironično konstatuje ona, dodajući da i sama nije primila naknadu već drugi mesec.

Prema njenim rečima, u Čačku se sprovode višemilionski projekti koji nisu od vitalne važnosti za grad, a za njih nema po deset hiljada mesečno. Ljilana se pita gde je tu pravda i ističe da državu treba da bude sramota kada su majke maloletne dece u pitanju.

„Čitale smo i neke komentare kako treba da radimo. Naravno da bismo se zaposlile kada bismo imale gde. Želimo to, ali i da bi nam deca pošla u vrtić procedura je komplikovana. Treba imati veze, a i kako sada da ih šaljemo u te ustanove kada je epidemija koronavirusa“, zaključila je ona u razgovoru za naš portal.

Pokušali smo da dobijemo odgovore na pitanja kada će nezaposlenim majkama biti isplaćene naknade, ali u Centru za socijalni rad, preko kojih idu isplate, nemaju ovlašćenja da daju izjave.

Inače u Čačku oko trideset žena prima ovu vrstu naknade budući da nisu zaposlene i to im je jedini izvor prihoda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar