Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenila je danas da bi trebalo da novi ministar rada, za razliku od prethodnih, radi svoj posao i da, pored urgentne izmene radnog zakonodavstva, posebnu pažnju posveti položaju i zaštiti radnika zaposlenih u stranim kompanijama.

U saopštenju tog sindikata se navodi da je dug spisak stranih firmi koje su iskoristile državne povlastice, koje se mere u desetinama miliona evra i zatvorile fabrike u Srbiji, a radnike prepustile ulici, neretko ostajući dužni nekoliko plata, kao i doprinosa.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Za dosadašnje ministre ovo je bila tabu tema i groteskna servilnost prema stranim poslodavcima, a uzrokovala je masovnu pojavu najgrubljeg kršenja zakona i elementarnih, ne samo radnih, već i civilizacijskih prava radnika, bez ikakvih posledica“, ističe se u saopštenju.

Zahtev ASNS je da se „radnici osećaju zaštićeno od svoje države, da vide da zakoni važe i za strane poslodavce i da nepoštovanje zakona uzrokuje primerenu sankciju“.

„Posebno zahtevamo da država ukine subvencije za zapošljavanje, posebno u ‘šrafciger’ fabrikama, a da se strane kompanije posebnim poreskim merama stimulišu da posluju i ostanu u Srbiji“, naveo je sindikat.

BONUS VIDEO: Radnički hleb sa sedam kora: Ko danas štiti prava radnika u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar