Foto: N1

Asfaltna baza u beogradskoj opštini Rakovica sve više otežava život stanovnicima obližnjeg naselja. Stanovnici naselja Kijevo kažu da ne postoji institucija kojoj se nisu obratili, ali niko ne reaguje - ni opština, ni grad. Pomoć im je neophodna kako bi bili raseljeni, jer su im kuće napukle i nisu bezbedne za život.

Malo naselje Kijevo u Rakovici polako tone. Osam kuća prepušteno je na milost i nemilost vodi koja izvire sa svih strana, a plana za raseljavanje ljudi koji ovde žive još nema.

„Problemi se uvećavaju 2009. i 2010. godine kada dolazi Asfaltna baza Beograd puta koja je obezbeđena kopanjem kanala koji nije u funkciji. Svi vodotokovi oko nas su zatvoreni, livade su nasute, zemlja ne može da prima voda, a nasipaju i iz Resnika, odakle se takođe nasipa kanal koji bi trebalo nečemu da služi“, kaže meštanka Danica Nikolić za N1.

Život uz vlagu, pogotovo zimi, nije moguć, temelji kuća natopljeni su vodom, a stanari strahuju i da bi eventualne poplave bile kobne po njihove živote i imovinu.

„Kanal nam je zatrpan, i kad pada kiša voda se sliva kod placa, Asfaltna baza noću radi, ne možemo prozore da otvorimo, kanalizaciju nemamo“, dodala je Razija Krasnići.

„Najveći problem je živeti u tom blatu, voda ide ispod kuće, ne znam ni gde ide“, kaže Olga Životić.

„Ja tražim samo ovoliko koliko imam, hodnik, kupatilo, kuhinjicu i sobu“, skromna je Životić.

Da muka ne ide sama pokazuje novi problem ovog malog naselja koje će ubrzo sa jedne strane biti zatrpano. Zemlja se non-stop gomila, već je napravljeno brdo, a nije poznato ni poreklo zemlje koja se dovozi niti šta je planirano da se na brdu zida

„Mi smo ipak građani ove države i prosto nije prirodno i normalno da vas neko zatrpa, mi smo nemoćni, svi nam zatvaraju varata i pitaju nas šta vam to smeta. Nismo bezbedni, kuća je napukla, bašta je pod vodom iako smo izdignuti od ostalih komšija“, izjavila je Radovanka Popović.

Dok ne budu raseljeni, stanovnici naselja Kijevo mole beogradsku vlast da bar očisti kanal Asfaltne baze kako bi voda imala gde da otiče, kao i da se zaustavi zatrpavanje ovog malog naselja.

Bonus video: Rakovica – sneg preti da obruši drveće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar