Milika Ašanin
Foto: Printscreen/RTS

Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da je situacija u bolnicama kada je reč o kovid pacijentima sve bolja i da će posle kliničko-bolničkih centara "Zvezdara" i "Dragiša Mišović", ove nedelje iz kovid sistema izaći Specijalna bolnica u Mladenovcu.

Ašanin je za RTS rekao da će se sa kovidom do kraja boriti Klinika za infektivne i tropske bolesti i kovid bolnica u Batajnici, čija se uloga u zdravstvenom sistemu tek sad vidi.

„Prvo, spasila je zdravstveni sistem decembra prošle godine, uvođenjem velikih bolničkih kapaciteta, a sada je omogućila i bolju organizaciju i redistribuciju pacijenata na nivou zdravstvenog sistema“, objasnio je Ašanin.

Povezane vesti:

Istakao je da je prelazak Gradske bolnice na Zvezdari i KBC „Dr Dragiša Mišović“ u ne-kovid sistem bio moguć samo zbog toga što postoji kovid bolnica u Batajnici.

Ašanin je naveo da je u jeku epidemije, 30. marta, u Batajnici bilo 913 pacijenata, od čega je na intenzivnoj nezi bilo oko 100 pacijenata, a na respiratorima 66 osoba, što su bili gotovo popunjeni kapaciteti.

„Na današnji dan, mi imamo 342 pacijenta, imamo četrdesetak pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja i 19 pacijenata na respiratoru“, kazao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, u jeku epidemije u poslednjem, četvrtom talasu epidemije, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti na dnevnom nivou bilo je i po 350 pregleda, a prethodnog dana 77.

Uz to ide i manji broj hospitalizacija i klinika je na polovini popunjenosti kapaciteta, rekao je Ašanin.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar