Milika Ašanin
Foto: Printscreen/RTS

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da se situacija dramatično promenila u ambulantama i u bolnicama. "Klinička slika pacijenata je mnogo teža nego u prethonom talasu", istakao je Ašanin.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je aktuelna epidemijska situacija u Srbiji teška i ima tendenciju pogoršavanja, to govore brojevi u kovid ambulantama i kovid bolnicama.

„Situacija se dramatično promenila i u ambulantama i u bolnicama u odnosu na jul – u proseku smo imali oko 60 pregleda u prijemnim ambulantama na Infektivnoj klinici a sada oko 190.Primano je 8 do 10 pacijenata u toku dana, a sada prijem svakog trećeg“, rekao je Ašanin.

Što se tiče Infektivne klinike, kapaciteti su popunjeni 95 odsto, dodaje Ašanin. Bolnički kapaciteti na Batajnici su popunjeni dve trećine – 594 hospitalizovana pacijenta, 79 u jedinici intenzivnog lečenja, 54 na respiratorima, a u toku prethodnog dana bilo je 60 prijema.

Ašanin kaže da ovaj talas ima ima posebne karakteristike. „Uglavnom su pacijenti koji su nevakcinisani, opominjem sve građane o neophodnosti vakcinacije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, klinička slika je mnogo teža nego u prethodnom talasu.

„Želim da kažem o jednoj kategoriji pacijenata – ispod 50 godina koji nisu vakcinisani, to su pacijenti koji imaju problem sa shvatanjem neophodnosti vakcinacije, uglavnom se sami leče ili su u privatnim odrinacijama i pojavljuju se između petog i desetog dana u pogoršanju bolesti – imaju teške kliničke slike,  bolest je uznapredovala i oni su veliki problem“, kaže Ašanin.

U ovom momentu je preko 50 odsto takvih pacijenata hospitalizovano.

Koliko se uzoraka obradi u „Vatrenom oku“

„Globalno imamo na dnevnom nivou oko 3.600 zaraženih, imamo ogroman broj tesitiranih, oko 16.000, to je oko 22 odsto. Što se tiče Vatrenog oka, krajem jula i početkom avgusta radili smo 350 uzoraka na dnevnom nivou i pozitivnost na koronu oko pet odsto“, izneo je Ašanin podatke.

„Na jučerašnji dan uradili smo preko 800 uzoraka i procenat pozitivnih je oko 30 odsto“, istakao je Ašanin.

O obaveznoj imunizaciji

Podvlači da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju najveću svest o potrebi vakcinacije, prosek je oko 50 odsto u Srbiji kao i u opštoj populaciji.

„U KCS je oko 65 odsto vakcinisanih, mogu da pohvalim grupu najodgovornijih koji su se odmah vakcinisanli i poslednjih desetak dana vakcinisani su i trećom dozom“, kaže on.

Ašanin kaže da se čeka odluka Ministarstva zdravlja o eventualnoj obaveznoj vakcinaciji. Što se tiče situacije u vezi sa zdravstvenim radnicima, u pravilniku postoji da ako pružaju delatnost lečenja, nege, dijagnostike, ishrane, gde je povećan rizik za zaražavanje – oni moraju da se vakcinišu.

Kaže da je njegov lični stav da treba da se propiše ta mera.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)