Arhivsku građu Studija M bacali kroz prozor VIDEO

Društvo 06. jan. 202107:13
Podeli:
Foto: Twitter/Bega

Brojne Novosađane uznemirio je snimak na društvenim mrežama gde par mladića baca papire kroz prozor zgrade Studio M, nekadašnje redakcije Radio Novi Sad.

U pitanju je, kako se ispostavilo, arhiva i dokumentacija koja se skupljala decenijama, a koju su radnici, umesto da je snesu do kontejnera, prosto pobacali kroz prozor.

„Sramota šta rade. Ko zna šta sve bacaju, moguće da tu ima i važne dokumentacije, arhivske građe… Zar se na ovaj način buduća prestonica kulture odnosi prema svojoj baštini?“, navodi se u jednom od komentara. U pomenutim prostorijama do nedavno su se nalazile radijske prostorije Radio Novi Sad, koje su od sada prebačene u novi zgradu Radio televizije Vojvodina. Pretpostavlja se da je redakcija Radio NS ostavila za sobom arhivu i materijal koji, iz nekog razloga, nije preseljen u nove prostorije. „Smeće“ je naknadno pokupljeno iz dvorišta i verovatno pobacano u bližnje kontejnere.

Zgrada Studio M je inače simbol Novog Sada, u kojoj su se održavali prvi koncerti u gradu, a mnogi regionalni bendovi poput Haustora su upravo u njemu održali svoje prve nastupe. Prema najavama pokrajinskih vlasti, Studio M će biti pretvoren u muzej. U budući muzej biće pohranjen i istorijat tamburaške muzike, filma, kao i vojvođanskog stripa. Na jednom mestu biće sačuvani i digitalizovani svi sadržaji, a Studio M će, prema obećanjima Igora Mirovića, imati i nove sadržaje sa svakodnevnim kulturnim aktivnostima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar