koronavirus kcv
Foto: N1

Kompanija GAT doo, koja je, nezvanično, retroaktivno donirala kancelarijski nameštaj Kliničkom centru Vojvodine u vrednosti od preko milion evra, neprikosnoveni je pobednik većine tendera za rekonstrukcije vojvođanskih zdravstvenih ustanova.

Samo u poslednje četiri godine GAT je pobedio na više od 550 tendera, a vrednost ovih ugovora je, prema podacima BIRN – a, 67, 7 miliona evra. Pored rekonstrukcije Klinike za interne bolesti KCV, Gat je bio i izvođač radova na rekonstrukciji lamela B i C novosadskog porodilišta Betanija u vrednosti od 189 miliona, koji su naprasno, u zadnjem momentu, dodatno porasli za još 3 mioliona. Takođe, GAT radi i rekonstrukciju zgrade novosadske filijale RFZO, a popravljala je dotrajale domove zdravlja, domove za stare, dečje dispanzere i škole u Apatinu, Bečeju, Horgošu, Rumi, Novom Sadu i Adi …

PROČITAJTE JOŠ

GAT je bio angažovan i na izgradnji 35 stanova namenjenih socijalno ugroženim kategorijama u Novom Sadu, gde je u međuvremenu policija tvrdila da je na ovom konkusru GAT pobedio zahvaljujući falsifikovanoj dokumentaciji. Javna nabavka za izgradnju stanova u Novom Sadu raspisana je u aprilu 2014. godine, od strane Stambene agencije koja je, između ostalog, navela i uslov da ponuđač može biti samo onaj koji je u prethodne tri godine izgradio najmanje tri stambeno-poslovna objekta od minimum 2.000 kvadrata. Iako je izašao sa skupljom ponudom, i ovaj posao dobij GAT, odnosno grupa firmi na čijem je bio čelu.

“Godinu dana kasnije, policija je Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu podnela krivičnu prijavu protiv Dejana Slijepčevića, vlasnika. Prema navodima iz prijave, dokument koji je GAT dostavio kao dokaz da ispunjava uslov nabavke bio je falsifikat, jer je kao dokaz o prethodnim radovima podneo ugovor o izvođenju radova na jednom objektu u Beogradu. Policija je, međutim, utvrdila da iz tog ugovora i iz druge dokumentacije „nedvosmisleno proističe“ da je ova firma izvela samo završne građevinsko zanatske radove, ali nije izgradila navedenu zgradu”, navodi BIRN. Povodom ove nabavke podneta je i privatna krivična prijava protiv Stambene agencije od strane konkurentske firme Best izgradnja, ali je odbačena.

Otprilike u tom momentu GAT postaje “ekskluzivac” i vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja ga angažuje na preko 18 projekata vrednih preko 782 miliona dinara, odnosno 6,6 miliona evra. GAT dobija radove na rekonstrukcijama zdravstvenih ustanova širom Vojvodine, ali takođe i škola i drugih javnih objekata. Naravno, i svi poslovi na rekonstrukcijama Kliničkog centra Vojvodine, što se može videti i kroz zvaničnu dokumentaciju, podrazumevajuće dobija ova kompanija. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, GAT – ova zarada samo na poslovima u Severnobačkom okrugu iznosi preko 151 milion dinara, odnosno 65, 5 posto udela u odnosu na ukupnu svrednost svih poslova u ovom okrugu. U Sremskom okrugu, GAT učestvuje sa 50, 2 posto udela u poslovima i ukupno prihoduje oko 175 miliona dinara.

Ovaj postotak je nešto manji u Severnobanatskom okrugu, sa zaradom od “svega” 93 miliona dinara i 20, 8 posto udela. Praktično, samo na poslovima na javnim objektima, GAT je u Vojvodini unazad par godina prihodovao oko 4 miliona evra. Kada se sve to uzme u obzir, onih milion evra opreme koje je, navodno, poklonio Kliničkom centru Vojvodine, prosto zvuči kao fer pogodba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar