Smederevski lokalni Pokret "Tvrđava" objavio je kratak film o brdu otpadne šljake, koje se nalazi na samo dva kilometra od centra Smedereva. Kako tvrde u videu, u pitanju je nusprodukt proizvodnje čelika smederevske Železare koji sadrži sastojke opasne po zdravlje.

„Ekološka katastrofa u Smederevu se nastavlja. Snimili smo kratak film o brdu otpadne šljake iz Železare, dronom i kamerom. Film smo nazvali ‘Šljakanje'“, navodi ovaj pokret uz objavu videa na Fejsbuk stranici.

Navode da se radi o otpadu koji je nastao kao nusprodukt u proizvodnji čelika, a koji sadrži sastojke štetne po zdravlje.

„Brdo se nalazi na 2 kilometra od centra Smedereva i veliko je kao šest fudbalskih stadiona, dimenzija 600 puta 350 metara“, navode iz pokreta.

Povezane vesti:

Aktivista Pokreta „Tvrđava“ Nikola Kolja Krstić objašnjava u videu da se šljaka nalazi na oko 100 metara od Dunava i da štetne materije odatle prodiru u zemlju i vodu.

„Interesantno je da postoji čitava grupa ljudi koja dolazi na brdo kamionima i traktorima, kopa i uzima taj kamen koji u sebi ima gvožđe, koji posle razbija i koristi kao staro gvožđe, što je izuzetno opasno“, objašnjava Kristić.

Podseća da je 2016. godine Skupština Srbije donela leks specijalis u kom stoji da se Zakon o upravljanju otpadom neće odnositi na šljaku iz Železare.

„To znači da ovo nije opasan otpad nego neki komunalni šut, koji nije opasan. U Zakonu o upravljanju otpadom jesno stoji kako se postupa sa ovakvom vrstom otpada, koliko je opasan, kako traba da se skladišti i transportuje“, upozorava on.

Iz organizacije navode da su članovi ekipe u toku snimanja imali poteškoće sa disanjem.

„Za sat vremena koliko je trajalo naše snimanje, nos, grlo i oči su nas toliko pekli, da smo jedva normalno disali. Razlog je sumpor“, naveli su .

Lokalni Pokret „Tvrđava“ više puta je ukazivao na zagađenje koje potiče od Železare Smederevo, zbog čega je reagovala i inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Film o zagađenju u Smederevu “ŠLJAKANJE“

NOVO BRDO OTPADNE ŠLJAKE IZ ŽELEZARE 200 METARA OD DUNAVA (širi dalje) ⚠⚠⚠

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare