Kina oružje Foto:EPA-EFE/ALEKSANDAR PLAVEVSKI

Ruski saveznik Srbija je ovog vikenda, kako piše Asošiejted pres (AP), primila isporuku sofisticiranog kineskog protivvazdušnog sistema u polutajnoj operaciji, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje naoružanja na Balkanu u vreme rata u Ukrajini moglo da ugrozi krhku mir u regionu.

Medijski i vojni eksperti saopštili su u nedelju da je šest transportnih aviona kineskog vazduhoplovstva Y-20 sletelo na beogradski civilni aerodrom u subotu rano ujutru, koji su navodno nosili kineske raketne sisteme zemlja-vazduh HK-22 za srpsku vojsku.

Kineski teretni avioni sa vojnim oznakama slikani su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Ministarstvo odbrane Srbije nije odmah odgovorilo na zahtev AP-a za komentar.

Isporuku oružja preko teritorije najmanje dve zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su videli kao demonstraciju rastućeg globalnog dometa Kine.

„Pojavljivanje Y-20s je izazvalo zabrinuotsti jer su leteli masovno za razliku od ranijih letova jednim avionom“, piše onlajn magazin The War zone. „Prisustvo Y-20 u Evropi u bilo kom broju je takođe još uvek prilično nov razvoj“.

Srpski vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da su „Kinezi izveli svoju demonstraciju sile“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gotovo je potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena 2019. rekavši u subotu da će u utorak ili sredu predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske.

On se ranije požalio da zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu suseda Srbije, odbijaju da dozvole letove sistema preko svojih teritorija zbog tenzija zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Opširnije šročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Ruske bespilotne letelice dejstvuju po ukrajninskim vojnim ciljevima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare