Kina PVO
Foto: EPA/WU HONG

Na vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" jutros je između 5.30 i 6.00 sletelo više (najverovatnije šest) teških transportnih aviona Y-20А Ratnog vazduhoplovstva NR Kine. Njihov let do batajničkog aerodroma mogao se pratiti na javnim servisima za praćenje letova. Deo aviona je nakon Batajnice sleteo na aerodrom „Nikola Tesla“ radi punjenja gorivom i oko 9 časova su poleteli nazad ka Kini.

Kako prenosi portal Tango six, najverovatnije je reč o prvom delu isporuke (očekuje se još letova) kineskog raketnog sistema PVO FK-3 koje je Srbija ugovorila i platila još 2019, a pregovori o ovoj nabavci započeli su u NR Kini još 2018. godine.

Da bi RV i PVO Vojske Srbije u ovoj godini moglo dobiti FK-3 nagovestio je krajem januara ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prilikom obilaska 310. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovna dejstva. Tada je ministar naglasio da se ova jedinica iz Kragujevca priprema za prijem nove tehnike koja će uskoro stići u našu zemlju.

Potom je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. februara na predizbornom mitinu u Merošini izjavio da “vojska uskoro dobija jedno od najmoćnijih oružija u svetu“. a potom dva dana kasnije je precizirao da ‘‘nešto stiže‘‘ 25. februara. Isporuku je najverovatnije poremetio početak rata u Ukrajini koji je počeo dan ranije.

Moguću isporuku kineskog sistema PVO Vučić je najavio i na mitingu u Nišu 30. marta, kada je izjavio da će posle izbora pokazati građanima novo naoružanje koje je nabavila Vojska Srbije.

*Nakon objavljivanja ove informacije, portal Tango six je povukao tekst u kojem navode da je stigao raketni sistem u Srbiju.

Bonus video: Francuski „Rafali“ na srpskom nebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram