Foto:Privatna arhiva

Građani Srbije, nedavno su, za samo dve nedelje skupili 400.000 evra, kako bi Kragujevčanka Ana Miletić (40) otišla u Japan, po spasonosnu terapiju za zloćudni tumor na mozgu. Međutim, iako je pre početka humanitarne akcije, bolnica u Tokiju dala zeleno svetlo i prihvatila Anu za pacijenta, sada se ne javljaju. Porodica, u očaju, moli sve državne organe, i ambasadora Japana u Srbiji, da im pomognu, jer Ana nema mnogo vremena. Poseban apel upućuju na adresu predsednika Srbije, Alaksandra Vučića.

Porodica Ane Miletić koja se bori sa teškom bolešću, obratila se javnosti i uputila apel za pomoć nadležnima u državnom vrhu, posebno predsedniku Srbije i ambasadoru Japana u Srbiji, kako bi im pomogli da prevaziđu administrativne prepreke nastale u vezi sa Aninim odlaskom na lečenje u Japan.

Ani je ovog leta dijagnostikovan tumor na mozgu, Glioblastoma multiforme gradus 4, jedan od najzloćudnijih i najagresivnijih oblika tumora.

Posle hitne operacije, zračenja i hemio terapije, u Srbiji su, za Anu, iscrpljene sve mogućnosti daljeg lečenja, a porodici je nadu ulila Univerzitetska klinika u Tokiju, koja im je posle uvida u dokumentaciju odgovorila da je “Ana kandidat za lečenje kod njih“.

Uspešnost lečenja tumora koji je dijagnostikovan Ani, u Japanu je 92 odsto, a Univerzitetska klinika u Tokiju, primenjuje inovativni lek Delytact.

Za Anino lečenje, u kratkom roku prikupljeno je 400.000 evra, ali je sada za porodicu nastao pakao, jer im se klinika ne javlja i odbija da dostavi potrebnu dokumentaciju, kako bi Ani bila odobrena viza za Japan.

“Imamo pozivno pismo od profesora Tanake u kome piše da je Ana dobar kandidat za lečenje inovativnom terapijom, lekom Delytact u njihovoj klinici u Japanu. Novac smo uz pomoć našeg naroda i dijaspore prikupili. Ono što trenutno koči njen odlazak u Japan je to što bolnica u Japanu, gde Ana treba da se leči, još uvek nije odobrila taj prijem“, u očeju je rekao Anin brat Đorđe Bojović.

Anina porodica odžala je konferenciju za novinare u Gradskoj upravi Kragujevca i apelovala na sam državni vrh, ali i Ambasadu Japana, da im pomognu.

Foto: Grad Kragujevac

“Nakon mišljenja prof. Tanake sa Univerzitetske klinike u Tokiju od 4. avgusta, u kome nas je upitao koji je najkraći rok u kome možemo da doputujemo u Japan i dođemo na kliniku, pokrenuta je velika akcija prikupljanja novčanih sredstava za Anino lečenje, od kojih je najznačajniji deo sredstava prikupljen preko Fondacije Budi Human i SMS poruka. Uz ogromnu podršku i entuzijazam građana Kragujevca, čitave Srbije i naše dijaspore, novac je prikupljen za manje od dve nedelje“, podsetio je Anin brat.

Ana je završila zračnu i hemio terapiju u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, 6. septembra, rekla je njena porodica i istakla da je Ana za sada dobro, ali da vreme nije saveznik njenoj bolesti.

“Ana je za sada, Bogu hvala, dobro. Ona je i psihički i fizički jaka i uvek je takva bila, nasmejana i vedra. I posle te terapije ona je nastavila i dalje da bude takva. Ali, tumor je takav, da ne znamo kada će da proradi“, reči su majke Zorice, koja život svog detata stavlja u ruke državnih institucija i pojedinaca, koje moli da svojim uticajem pomognu da se prevaziđu administrativne prepreke.

Ona podvlači da lek za njenu ćerku Anu, inače majku petogodišnje devojčice, postoji, kao i da je prikupljen potreban novac,

Anina porodica je istakla da je njeno lečenje u Srbiji, zvanično završeno kada je početkom ovog meseca primila poslednje doze istovremene zračne i hemioterapije. Time su ujedno iscrpljene sve mogućnosti lečenja koje postoje u našoj zemlji i sada im samo preostaje da čekaju odgovor iz Japana.

Ana Miletić Foto: Privatna arhiva

Anina porodica obeznedila je potreban iznos za lečenje, odnosno 400.000 evra, koliko su im iz klinike u Tokiju tražili, ali sada, i pored novca na računa, iz njima nejasnih razloga, Ana ne može da ode.

Zbog toga su javno pozvali ambasadora Japana u Srbiji, da preko ministra zdravlja i ministra spoljnih poslova Japana, omogući Ani da dobije šansu za izlečenje i nastavak života.

BONUS VIDEO: HPV vakcina protiv tumora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare