Foto: Facebook/Ana Hegediš Lalić

Novinarka Nova.rs Ana Lalić je jutros puštena iz pritvora nakon što joj je određeno zadražavanje od 48 sati pod optužbama za širenje panike i izazivanja nereda. "Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja ovog teksta. Uverena sam da radimo pravu stvar, a to vidim i po reakcijama medicinara iz cele Vojvodine nakon što je pušten tekst na portal", rekla nam je Ana, nakon puštanja iz pritvora.

Podsetimo, Ana Lalić je juče na našem portalu objavila tekst o lošim uslovima rada lekara i medicinara na KCV u doba korone. Nakon toga, KCV je izdao saopštenje da se obraito tužilaštvu i nedugo potom, policija je zakucala na vrata Ane Lalić u Novom Sadu. Ona je pre toga stigla da napiše odgovor KCV-u, u kome podvlači da su u KCV jedino sami sebi srozali ugled lošim staranjem o osoblju koje je u neposrednom dodiru sa zaraženima.

„Njih šestoro je došlo u stan, delovalo je prilično strašno. Pretresli su sve, svaki deo stana, kao i automobil. Zaplenili su mi telefone i laptop, koji se još nalaze kod policije“, rekla je Ana Lalić.

Tek po izlasku iz pritvora čula je za ukidanje uredbe koju je Vlada donela o informisanju građana o situaciji sa koronavirusom.

„Ukoliko će uredba zaista biti ukinuta, to je vredelo noćenja u pritvoru“, kaže Ana.

Ona kaže da su joj sinoć u policiji uzimali izjavu do dva ujutru, nakon čega su je odveli u ćeliju „koja je bila toliko prljava, da je morala da je dezinfikuje alkoholom“.

„Celu noć sam presedela na ivici kreveta. Ujutru su me opet saslušali i pustili. Neki od njih su mi se privatno izvinjavali, videlo se da im je neprijatno“; kaže Ana Lalić i dodaje da su se policajci i tužilac prema njoj ponašali korektno.

Nije imala priliku da vidi ogromnu podršku koja joj je stigla sa svih strana, jer su joj i laptop i telefoni još kod policije.

Podvlači da za sve što je napisala u tekstu postoje svedoci, kao i da je poslala pitanja Kliničkom centru Vojvodine i pokrajinskom Sekretarijatu za zdravstvo na zvanične mejl adrese. Zvala je više puta i PR- KCV, koji se nije javljao na telefon.

„Čim je tekst objavljen na portalu, počele su da mi stižu reakcije od medicinara i njihovih porodica preko prijatelja i poznanika, uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i policija i tužilaštvo mogu da ih vide“, kaže Ana Lalić.